KNHS


Tim Lips spreekt voor talenten
26 november 2008
Tim Lips

Ongeveer 200 ruiters, ouders en trainers waren op zaterdag 22 november naar Papendal gekomen voor de introductiedag van de Rabo Regiotrainingen, die in de winterperiode gehouden zullen worden. De enthousiaste aanwezigen kregen informatie over het Rabo Talentenplan. Projectmanager en dagvoorzitter Joep Bartels legde uit dat er door Noc*Nsf drie categorieën talenten zijn vastgesteld:

Internationale talenten (Rabo Talententeam en Young Riders A en B kaders)
Nationale talenten (Junioren en Ponys A en B kaders) Beloften (regiotalenten, geselecteerd op de Rabo Talentendag te Ermelo)
Tegenwoordig worden (te) veel ruiters als talent gekwalificeerd, waardoor soms te hoge verwachtingen worden gewekt. Écht talent blijft dun gezaaid. De Rabo Regiotrainingen zijn vooral op de beloften gericht, de begeleiding van de andere categorieën wordt door de bondscoaches verzorgd. Een van de bondscoaches, Tineke Bartels, gaf uitleg over de diverse aspecten die aan de orde komen op weg naar de top. Zij introduceerde Tim Lips, zelf nog lid van het Rabo Talententeam en nu al Olympisch deelnemer in Hongkong. Tim stal de show met een boeiende presentatie over het verloop van zijn carrière en de ervaringen tijdens de Olympische Spelen. Interessant was zijn uiteenzetting over het trainen met slimme doelen. Ruiters moeten zich richten op realistische doelen, waarop zij zelf invloed hebben, en zich niet laten afleiden door andere zaken, aldus Tim. Als je die doelen hebt geformuleerd moet je er ook voor gáán. Tim vroeg aan de aanwezigen twee keer wie Olympische ambities had, en dat aantal bleek flink gestegen nadat Tim zijn verhaal had gehouden!

Na de pauze sprak dierenarts Arie Hogendoorn over het veterinaire management van toppaarden. Hij begeleidde de dressuurpaarden tijdens de Olympische Spelen, en vertelde hoe belangrijk preventie is bij het trainen van paarden. Regelmatige controle van de paarden is aan te bevelen. Dat hoeft niet eens zo veel te kosten als je de controles zo effectief mogelijk combineert met bijvoorbeeld entingen of andere vaste bezoeken van de dierenarts. Het is wel aan te bevelen om een ervaren sportdierenarts te kiezen.

Tenslotte gaf Ruud Jacobs een demonstratie over de fysieke trainingen die hij sedert ruim een jaar geeft aan de topruiters en de leden van het Rabo Talententeam. Tim Lips en een aantal ruiters uit de zaal werden op het podium gehaald om oefeningen vóór te doen.

Door de aanwezigen werd de bijeenkomst op Papendal als verhelderend en vooral - inspirerend ervaren. Men gaat zich nu in 9 trainingen richten op de praktische kanten. Daarna komt de volgende fase, namelijk om zich tijdens de diverse competities in de kaders te rijden, en zo een plaatsje op te schuiven in de talentendriehoek. Dat kan de KNHS niet voor je doen, aldus de dagvoorzitter: je bent in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor je carrière.