Gemeente Binnenmaas

Binnenmaas verjongt bomenbestand

Gemeente Binnenmaas heeft in het jaar 2007 haar gemeentelijke bomen laten controleren. Uit deze controle is gebleken dat een kleine twee procent (222 bomen) van het totale bomenbestand van bijna 12.000 bomen, negatief is beoordeeld. Tijdens deze controle (ook wel VTA controle (Visual Tree Assessment)), is gekeken naar eigenschappen van de boom zoals instabiliteit, ziekte, (schimmel)aantasting, etc.

Om de veiligheid van de openbare ruimte te kunnen waarborgen, is het noodzakelijk dat de ongezonde bomen gekapt worden. Vooral omdat de levensverwachting van deze bomen zeer gering is. De gemeente zal, daar waar het mogelijk is, nieuwe bomen aanplanten in het plantseizoen 2009/2010. Door middel van deze beheermaatregel kan de gemeente ook in de toekomst over een duurzaam bomenbestand beschikken.

De gemeente heeft eveneens het voornemen om aan de Romijnseweg in Mijnsheerenland zeventien populieren te rooien. Hierdoor wordt toekomst gegeven aan de lindes die bij de populieren staan. In het verleden zijn de populieren tussen de lindes aangeplant met het zogenaamde blijver/wijkersysteem. Dit betekent dat als de lindes meer ruimte nodig hebben, de populieren hiervoor moeten wijken, en dus gekapt moeten worden. Voor deze bomen wordt geen herplant opgelegd.

Voor de kapwerkzaamheden wordt de gebruikelijke kapprocedure gevolgd. Wilt u meer informatie over deze werkzaamheden? Via deze link (Actueel/Ter inzage) kunt u kijken of er bij u in de buurt een boom gekapt gaat worden. Ook staat hierbij aangegeven of er een nieuwe boom teruggeplant wordt. De kapaanvraag ligt bovendien in het gemeentehuis in Maasdam ter inzage.