Gemeente Breda

Geschikt Wonen voor Iedereen in Hoge Vucht

Klik hier voor vergroting.

Het college van burgemeester en wethouders heeft voor Hoge Vucht de gebiedsnotitie Geschikt Wonen voor Iedereen vastgesteld. Deze vormt de basis voor een gebiedsgerichte aanpak om wonen, welzijn en zorg voor iedereen bereikbaar te maken. De komende maanden gaat de gemeente met maatschappelijke partners aan de slag om zoveel mogelijk verbindingen te leggen met andere projecten in de wijk, zoals Werk aan de wijk, Lusten en lasten en projecten die voortvloeien uit de proeftuin Wmo. Dit moet leiden tot een uitvoeringsprogramma en een wijkconvenant, die begin volgend jaar aan de gemeente worden aangeboden.

Het doel van GWI is om iedereen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen in levensloopbestendige wijken. Hiermee speelt Breda in op de toenemende vergrijzing. De gemeente heeft onderzocht wat die voor Hoge Vucht betekent. Zo is gekeken naar omvang en samenstelling van de bevolking, sociale situatie, aanwezigheid van geschikte woningen, voorzieningenniveau en woonomgeving.
Ook zijn maatschappelijke partners ( woningbouwcorporaties, welzijns- en zorginstellingen) geraadpleegd, die gezamenlijk een aantal speerpunten hebben benoemd.

Voor Hoge Vucht betekent dat onder meer het verder uitwerken en invullen van de functies van zorgkruispunt, zorgsatellieten en zorgsteunpunten. Daarnaast willen de partners vraag en aanbod van voorzieningen goed op elkaar afstemmen, rekening houdend met de sociale en fysieke verschillen in het gebied. Niet alleen door maatwerk te leveren, maar ook door rekening te houden met de kansen die zich per buurt voordoen.

Bijvoorbeeld in Geeren-Noord door te profiteren van de Brede Schoolontwikkeling en de uitbreiding met de nieuwe woonwijk Waterdonken. In Geeren-Zuid, waar veel mensen wonen die zich in een kwetsbare positie bevinden, zal een herontwikkeling plaatsvinden langs de winkelstrip aan de Hendrik Berlagestraat. Binnen de wijkplannen is de realisatie van een zorgsatelliet in het Rietveldhuis opgenomen, dat voor dit doel verbouwd gaat worden.
Voor de hele wijk Hoge Vucht is het versterken van de gezondheidszorg een belangrijk aandachtspunt en met name de mogelijkheden om een gezondheidscentrum te realiseren.
Verder kijken de partners hoe de samenwerking van organisaties op het gebied van zorg en ondersteuning (zorgkruispunt, buurthuizen) beter kan. Daarbij worden ook de wijkraad en de wijktafels betrokken. Bovendien wil de GWI-werkgroep ook nagaan hoe ze kan bijdragen aan een oplossing om het tekort hier aan kleinschalige woonvormen voor mensen met een beperking te verminderen.

De gebiedsnotitie Hoge Vucht is de vierde die burgemeester en wethouders dit jaar hebben vastgesteld. Eerder dit jaar heeft het college de gebiedsnotities voor Brabantpark/Heusdenhout, Tuinzigt/Westerpark en Prinsenbeek vastgesteld. Momenteel wordt gewerkt aan de totstandkoming van de gebiedsnotities voor de andere 11 GWI-gebieden die in de loop van komend jaar zullen verschijnen.

Breda, 27 november 2008