Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2008Z07617 / 2080906120

Vragen van het lid Van Miltenburg (VVD) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de subsidie aan stichtingen die homo's willen `genezen'. (Ingezonden 25 november 2008)


1
Kent u het bericht `Plasterk steunt homo-genezers'? 1)


2
Is het waar dat de orthodox-christelijke homo-organisaties `Refo Anders' en `Onze Weg' met ingang van 2009 een subsidie zullen ontvangen van respectievelijk 84.000 en 50.000 per jaar?


3
Is het waar dat deze organisaties christelijke homo's die hulp zoeken doorverwijzen naar therapeuten die de `zonde' van de homoseksuele gevoelens moeten oplossen en `gedragspatronen' veranderen? Zo ja, hoe verhoudt dit subsidiebeleid zich tot de kabinetsdoelstelling `gewoon homo kunnen zijn'?


4
Wat is uw definitie van homo-emancipatie? Valt hieronder ook het bespreekbaar maken van homoseksualiteit in orthodox-christelijke kringen met als doel homoseksualiteit niet in de praktijk te brengen en/of een celibatair leven te leiden? Zo ja, waarom?


5
Hoe is het mogelijk dat deze stichtingen subsidie toegewezen hebben gekregen, terwijl u zelf in een eerste reactie heeft aangegeven de doelstellingen van deze stichtingen niet volledig te onderschrijven?


6
Bent u bereid de subsidie aan deze stichtingen in te trekken en de bedragen in te zetten voor projecten die wél bijdragen aan homo-emancipatie en daartoe duidelijke criteria op te stellen? Zo neen, waarom niet?


1) De Pers.nl, 21 november 2008