Ministerie van Defensie

28-11-2008 09:52

Afghaanse brigadestaf en tfu trekken samen op

Commandant TFU en Commandant 4th ANA-Brigade nemen gezamenlijk de toekomstplannen door. - Foto: Jan Venekamp/Ministerie van Defensie

Een bijeenkomst tussen Staf Task Force Uruzgan en Staf 4th ANA-Brigade vormde gisteren het startpunt voor een hechte verbintenis tussen beide militaire staven. De commandant van Task Force Uruzgan en zijn stafpersoneel hebben met de Afghaanse commandant en zijn stafofficieren de plannen voor de komende periode doorgenomen.

Er is onder meer gesproken over de veiligheid voor de kiezersregistratie in januari 2009 in de provincie Uruzgan. Ook de overige plannen voor de komende maanden worden rechtstreeks tussen beide staven gecoördineerd. Het is een zichtbare vervolgstap in de ontwikkeling van de Afghan National Army (ANA), waarmee ook de ANA-Brigadestaf in Uruzgan steeds meer professionele trekken moet gaan krijgen.

De militairen van de verschillende kandaks (bataljons) binnen de brigade worden al langere tijd op niveau gebracht door ondersteuning van Operational Mentor and Liaison Teams (OMLT). Tot voor kort lag deze taak in handen van Nederlanders. Een Australisch en een Frans team namen de taken echter over en leren het Afghaanse leger steeds zelfstandiger op te treden. De staf van het OMLT bestaat nog wel uit Nederlandse militairen van de TFU. Zij worden komende week afgelost door een nieuwe lichting.