Decemberzegel ook dit jaar 10 eurocent goedkoper

28/11/2008 10:55

TNT Post

DEN HAAG, 28 NOVEMBER 2008 - Voor het eerst sinds 2002 verhoogt TNT Post het tarief van de decemberzegel met 5 eurocent. Daarmee komt de prijs van de decemberzegel op 34 eurocent. Dit is zoals gebruikelijk 10 eurocent goedkoper dan het tarief van een normale postzegel. Deze tariefstijging past binnen de door de politiek gestelde grenzen voor tariefsontwikkeling en valt ook binnen de inflatieontwikkeling (CPI) in de periode 2002-2010 (17,5%).

Consumenten die nog decemberzegels van het oude tarief hebben, mogen die ook dit jaar zonder bijplakken, gebruiken voor het versturen van Kerst- en Nieuwjaarswensen. Het voordelige decembertarief is geldig tot en met 4 januari 2009.

Nederland kent sinds 1987 een speciaal tarief voor de verzending van decemberpost. Hiermee is Nederland één van de weinige landen in Europa die een voordelig tarief hanteert voor de consument.

Deze verhoging is de eerste aanpassing in zes jaar van het speciale decembertarief. TNT Post voert deze aanpassing door als correctie van de gestegen kosten. In de regel volgt een tariefstijging van de decemberzegel met hetzelfde bedrag een jaar na verhoging van de gewone postzegelprijs. TNT Post kiest ervoor om niet jaarlijks inflatiecorrectie toe te passen. Voor de consument heeft dit als voordeel dat deze niet ieder jaar opnieuw wordt geconfronteerd met verschillende zegels met verschillende tarieven.

Het tarief van de goedkopere decemberzegels is op 24 september 2008 bekendgemaakt aan retailers en op 18 november 2008 aan consumenten. De decemberzegels zijn sindsdien te koop bij de reguliere verkooppunten van TNT Post.

TNT Post verwerkt dagelijks 16 miljoen poststukken (waarvan 350.000 pakketten) met ruim 7,6 miljoen bestemmingen in Nederland. Het bedrijf verbreedt daarnaast zijn horizon internationaal door middel van acquisities in Europa en Azië. Van groeiend belang zijn diensten die elektronische data omzetten in fysieke post. TNT Post is in de eerste plaats actief op het gebied van post: collectie, sortering, transport en aflevering van brieven en pakketten. Daarnaast is de onderneming gespecialiseerd in data- en documentdiensten, direct mail, e-commerce en internationale post. TNT Post heeft zo'n 58.000 mensen in dienst in Nederland. De omzet van TNT Post over het derde kwartaal 2008 bedroeg 964 miljoen euro. TNT Post is onderdeel van TNT N.V. TNT is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming en heeft partnerschappen gevormd met het World Food Programme en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om wereldwijd tegen honger en milieuvervuiling te strijden.

EINDE BERICHT