Politie Groningen

Vrijdag 28 november 2008

Provincie Groningen, 28-11-2008

Groningen: botsing auto en fiets

Een 48-jarige Stadjer is donderdagmorgen op de kruising van de Zuiderweg en de Jan Ensinglaan gewond geraakt. De fietser werd aangereden door een 33-jarige automobilist uit Groningen. Hij verleende geen voorrang. De fietser viel door de aanrijding en kwam met zijn hoofd op de weg terecht. Hij liep een hoofdwond op. De man werd voor behandeling met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Een 52-jarige fietsster uit Groningen raakte ook gewond. Zij fietste tegen het portier van de auto van een 42-jarige Stadjer. Hij deed zijn deur open, maar wist niet dat de vrouw naderde. Ook zij werd voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt rapportages van de ongevallen.

Groningen: jongens naar Halt na afsteken vuurwerk

Drie 13-jarige jongens uit Glimmen, Schildwolde en Nieuw Scheemda zijn donderdagmiddag betrapt toen ze vuurwerk afstaken. Het drietal slenterde over het Martinikerkhof en een van hen stak een rotje af en gooide dat in een prullenbak. Agenten zagen dit en spraken het drietal aan. De jongens hadden samen elf rotjes bij zich. Ze worden naar Halt gestuurd. De rotjes zijn in beslag genomen.

Groningen: man beledigt agent

Een 41-jarige man uit Groningen is donderdagmiddag op de Zaagmuldersweg aangehouden. De Stadjer dronk op straat een blikje fris leeg en gooide vervolgens het lege blikje fris in iemands tuin. Een agent sprak hem hierop aan en gaf de man een bekeuring. De Stadjer was zo vervelend dat de agent besloot hem mee te nemen naar het bureau om daar de bekeuring uit te schrijven. Kennelijk was de man het daarmee niet eens, want hij schold de agent uit. Hij werd aangehouden en tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: politie controleert verkeer

Donderdagavond heeft de politie op meerdere plekken in de stad verkeerscontroles gehouden. Op de Emingaheerd en de Pop Dijkemaweg controleerde de politie fietsers op fietsverlichting. Hier werden dertien fietsers bekeurd. Momenteel loopt een landelijke voorlichtingscampagne over fietsverlichting. Kijk voor meer informatie op:www.losselampjesmogenook.nl. Op de Beneluxweg kregen twee automobilisten een bekeuring. Zij reden beiden 20 km/uur te hard. Ook werden alle bestuurders langs de kant van de weg gezet voor een alcoholtest. Niemand bleek onder invloed achter het stuur te zitten.

Sappemeer: doorgereden na aanrijding

De politie heeft donderdagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 78-jarige inwoner van Sappemeer die er vandoor was gegaan nadat hij op de Noorderstraat een fietsster had aangereden. De man kon aan de hand van het kenteken van de auto worden opgespoord. De zei in paniek te zijn weggereden omdat hij geen rijbewijs meer bezit. De fietsster, een 54-jarige inwoonster van Sappemeer, liep relatief licht letsel op en werd via een huisartsenpost naar een ziekenhuis vervoerd.

Midwolda/Oude Pekela: hennepkewerijen ontmanteld

Op diverse plekken in Oude Pekela en bij Midwolda zijn donderdag door de politie hennepkwekerijen opgerold. De grootste plantage werd in een voormalige boerderij aan de Boslaan tussen Midwolda en Scheemda gevonden. Daar werden in een schuur en in de boerderij zelf zon drieduizend planten geteeld. In de schuur werden drie mannen aangehouden, een 25- en 30-jarige inwoner van Groningen en een 31-jarige inwoner van Hoogezand. Het drietal is ingesloten. Een oogst van de planten zou zon 60.000 euro hebben opgebracht. De kwekerij was uiterst professioneel van opzet en was ook voorzien van moederplanten. De stroom werd legaal van het net afgenomen. In Oude Pekela. Werden op verschillende plekken een vijftal kwekerijen ontmanteld. In een schuur aan de Feicko Clockstraat werd de grootste plantage met zon vierhonderd planten gevonden. In Oude Pekela werden twee verdachten verhoord. Naar de overige kwekers wordt nader onderzoek ingesteld. In alle gevallen werden de planten en de apparatuur vernietigd. De politie kwam de meeste kwekerijen op het spoor dankzij tips.

Stadskanaal: indringer aangehouden

In een woning aan De Renne in Stadskanaal werd donderdagmiddag een indringer aangehouden. Agenten troffen de man in de woning van een ex-vriendin van hem aan terwijl hij televisie zat te kijken. Hij was via een raam het huis binnengedrongen. De verdachte, een 48-jarige inwoner van Stadskanaal, leek in eerste instantie vrijwillig met de agenten mee te zullen gaan, In de hal van de flatwoning wilde hij de politiemensen te lijf gaan. Die waren hem te snel af en sloegen hem in de boeien.

Wildervank: forse buit bij inbraak

Bij een inbraak in een woning in Wildervank is donderdagavond onder andere een forse hoeveelheid cognac en wijn buitgemaakt. Ook verdwenen een computer, sieraden en spaarpotjes. De dader(s) was (waren) het huis binnengekomen door een achterdeur open te breken. De politie is met een onderzoek bezig.

Veendam: fietsendief aangehouden

Een bewoonster van de Kleine Vaartlaan in Veendam zag donderdagavond dat twee mannen een fiets bij een woning wegnamen. De vrouw waarschude de politie. Agenten zagen een van de verdachten op de Sorgvliethlaan met de gestolen fiets. De man, een 30-jarige zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd aangehouden. De politie is nog op zoek naar zijn compaan.

Bellingwolde: man overleden na ongeluk

Een 55-jarige Nieuwe Pekela kwam donderdagavond om het leven na een verkeersongeluk op de Rhederweg in Bellingwolde. De man botste door nog onbekende oorzaak met hoge snelheid achterop een bestelbusje, bestuurd door een 35-jarige inwoner van Bellingwolde. De klap was dusdanig, dat de bestelbus honderd meter verderop tot stilstand kwam nadat deze eerst nog enkele bomen had geraakt. De bestuurder van de personenwagen moest door de brandweer worden bevrijd en werd met ernstig letsel naar een ziekenhuis in Groningen vervoerd. Daar overleed hij in de loop van de avond. De bestuurder van de bestelbus liep licht letsel op. De verkeerspolitie stelt een onderzoek in naar de toedracht van de aanrijding.

Nieuweschans: inbraak in café

Bij een inbraak in een café aan de Hoofdstraat in Nieuweschans is in de nacht van donderdag op vrijdag onder meer een gokkast opengebroken. De daders gingen er ook met een hoeveelheid drank en een telefoon vandoor. De voordeur van het café bleek te zijn geforceerd. De politie stelt een onderzoek in.

Provincie: politie houdt verkeerscontroles

De politie heeft donderdag op verschillende plekken in de provincie het verkeer gecontroleerd. Er was speciale aandacht voor fietsverlichting. In Veendam kregen vier fietsers een bekeuring, omdat ze zonder fietsverlichting fietsten. Op de Meezenbroekstraat kreeg een automobilist proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs en op de Sorghvlietlaan werd een automobilist bekeurd, omdat hij geen gordel droeg. Donderdagmorgen werden fietsers gecontroleerd op het Veenpad en de Raadsgildenlaan. Hier werden circa 500 fietsers gezien die hun verlichting prima in orde hadden. Toch kregen vijftien personen een bekeuring, omdat hun fiets niet voorzien was van fietsverlichting. In Hoogezand werd s ochtends ook gecontroleerd op fietsverlichting. Hier werden in totaal 33 bekeuringen uitgedeeld. Tenslotte werden fietsers in Leek en Niebert gecontroleerd op fietsverlichting. Daar kregen zes personen een bon. De controles worden gehouden, omdat de donkere tijden weer zijn aangebroken. En momenteel loopt een landelijke voorlichtingscampage Val op, daar kun je mee thuiskomen. In Groningen is het aantal fietsers die volgens de regels verlicht zijn, gestegen ten opzichte van vorig jaar. De politie probeert met voorlichting en controles ook de mensen zonder (goede) verlichting, aan te spreken op hun gedrag. Ze verspreidt tijdens de controles folders met de regels voor goede fietsverlichting. Fietsers die goed verlicht zijn, zijn beter zichtbaar voor andere weggebruikers. Zo kunnen ze veiliger deelnemen aan het verkeer en kunnen fietsongevallen worden voorkomen. Uit onderzoekscijfers van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijkt dat in de periode 2001-2005 fietsongevallen de belangrijkste oorzaak waren van SEH-behandelingen (Spoedeisende Eerste Hulp). Het aandeel SEH-behandelingen van fietsers steeg in die periode tot ongeveer de helft van het totaal aantal SEH-behandelingen na verkeersongevallen. Ook het aandeel fietsdoden onder het totaal aantal verkeersdoden is gestegen. In de leeftijdscategorieën 5-14 jaar en 75 jaar en ouder waren fietsongevallen zelfs de belangrijkste doodsoorzaak onder verkeersslachtoffers. Kijk voor meer informatie op:
www.losselampjesmogenook.nl.