Partij van de Arbeid

Boerkaverbod in het onderwijs

28-11-2008 10:47

De PvdA is tevreden dat minister Plasterk van Onderwijs heeft toegezegd dat het boerkaverbod ook gaat gelden in het hoger onderwijs. De PvdA had hier bij de minister op aangedrongen. Kamerlid Margot Kraneveldt: 'Boerka's passen niet in een open en geëmancipeerde samenleving.'

De Tweede Kamer debatteerde woensdag met Plasterk over het boerkaverbod in het onderwijs. De minister had aanvankelijk voorgesteld boerkas alleen te verbieden op basisscholen en middelbare scholen.

In het hoger onderwijs zouden instellingen zelf hebben mogen beslissen of ze de boerka zouden weren, omdat ze onderwijs geven aan volwassenen. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer zag echter geen reden met het boerkaverbod een uitzondering te maken voor het hoger onderwijs.

Volgens PvdA Tweede-Kamerlid Margot Kraneveldt gaf het plan van Plasterk niet een helder signaal: Boerka's passen volgens de PvdA niet in een open en geëmancipeerde samenleving. In de klas en op het schoolplein moet open communicatie gewaarborgd zijn. Je moet elkaar recht in de ogen kunnen kijken. Dat geldt ook voor het hoger onderwijs.

Kraneveldt reageert dan ook positief op de toezegging van Plasterk: 'De minister heeft goed naar de Kamer geluisterd. Hij was het niet in alles met ons eens, maar stelt zich constructief op. Hij gaat ons verzoek uitwerken in zijn wetsvoorstel. Dat wachten wij met belangstelling af.