VVD


28-11-2008

VVD zet druk achter invulling ecologische hoofdstructuur

De VVD-Tweede Kamerfractie, bij monde van woordvoerster Janneke Snijder-Hazelhoff, wil dat er prioriteit wordt gegeven aan de ontwikkeling van natuurgebieden binnen de ecologische hoofdstructuur.

Op dit moment is 56.000 hectare grond klaar om bewerkt te worden tot natuurgebied. De VVD wil actie zien en maant daarom minister Verburg tot handelen.

Snijder-Hazelhoff: "Van de duizenden hectares grond die de Nederlandse staat de laatste jaren heeft gekocht, is 56.000 hectare klaar om ingericht te worden. De nadruk ligt naar mijn overtuiging teveel op het opkopen van landbouwgrond. We zijn het de belastingbetaler verplicht om het niet alleen daarbij te laten, maar vooral te zorgen voor fraaie natuurgebieden. Alles staat in de startblokken, maar dan moet er wel worden aangepakt."

De afspraken omtrent de ecologische hoofdstructuur liggen aan de basis van het Nederlandse natuurbeleid. In de kern zijn de afspraken bedoeld om de Nederlandse natuurwaarden te verbeteren . Middels de ecologische hoofdstructuur ziet Nederland erop toe dat flora en fauna niet verdwijnen of uitsterven. De VVD heeft samen met de PvdA in de vorige kabinetsperiode de gang van zaken omtrent de ecologische hoofdstructuur tot groot project gemaakt waardoor het parlement meer inzicht krijgt in het uitvoeringsdag proces. Uit voortgangsrapportages is gebleken dat de nadruk op verwerving heeft gelegen en niet op de inrichting. De VVD wil deze prioriteit omdraaien en werk maken van nieuwe natuurgebieden. Daarom zal Snijder-Hazelhoff tijdens een voortgezet algemeen overleg in de Tweede Kamer middels een motie aandringen op meer aandacht voor inrichting in plaats van verwerving.