PvdA Rotterdam


In de media

Woede over sloop Stieltjesplein

Vr 28 Nov 2008
Woede over sloop Stieltjesplein

,,Huizen slopen alleen omdat ze in de weg staan. Dat is toch niet te geloven. Het Rotterdamse SP-raadslid Leo de Kleijn heeft grote moeite met de plannen van wethouder Hamit Karakus (PvdA, bouwen) om zon honderd woningen aan het Stieltjesplein en omgeving in Feijenoord te slopen.

Zijn PvdA-collega Duco Hoogland ziet ook weinig in het voorstel. ,,Waarom sloop, alleen maar vanwege zichtlijnen? Dat kunt u niet menen.

Ook bewoners van het Stieltjesplein, de Entrepotstraat, het Handelsplein (Entrepotgebouw) en het Halfrond lopen te hoop tegen de plannen die deel uitmaken van de grootschalige aanpak van de Kop van Feijenoord op de linker Maasoever.

De omwonenden hebben inmiddels zon honderd handtekeningen verzameld, waarmee zij hun verzet tegen de collegeplannen willen onderstrepen.

Volgens de bewoners komt het het project neer op kapitaalvernietiging. ,,Er is hier pas nog zeven ton geïnvesteerd. Mensen kunnen naar het Oranjeboom-terrein, maar daar zijn de huren enorm hoog. Die kan echt niemand betalen, stelt een woordvoerster van de Stieltjesflat.

De bewoners van het Handelsplein even verderop vrezen juist dat het open gebied naast het Entrepotgebouw wordt volgebouwd. ,,Terwijl dit toch de woonkamer van de wijk is. Hier worden ook nog wel eens evenementen gehouden, meent de zegsman.

Volgens wethouder Karakus is de sloop aan het Stieltjesplein noodzakelijk om stedenbouwkundige redenen. De verouderde huizen zullen plaats moeten maken voor nieuwbouw, die voor de huidige bewoners vaak te duur is.

,,Maar mede daardoor zijn straks de Hef en ook het Entrepotgebouw weer beter te zien. En vergeet niet dat veel bewoners ook tevreden zijn met deze plannen, zegt Karakus.

De wethouder heeft toegezegd binnenkort opnieuw een gesprek aan te gaan met alle betrokken partijen.

Dit artikel is verschenen in het AD/RD van 28 november 2008