Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Zieken en gehandicapten boos over verdwijnen treintoiletten

De NS heeft op 27 november laten weten dat in 2009 uit veel stoptreinen het toilet zal worden verwijderd. De CG-Raad is hierover zeer verontwaardigd. Een toilet in de trein is voor veel mensen met een beperking een voorwaarde om te kunnen reizen.

De maatregel betreft de veel voorkomende stoptrein van het type Sprinter. De CG-Raad heeft de NS erop gewezen dat de maatregel slecht uitpakt voor veel mensen met een beperking, zoals rolstoelgebruikers, mensen met een stoma, met maag- en darmproblemen of met spierziekten. Verder zijn ook veel ouderen afhankelijk van een snel bereikbaar toilet. De CG-Raad heeft samen met consumentenorganisaties de NS daarom gevraagd deze maatregel terug te draaien.

Rolstoelen

De beslissing van de NS is extra pijnlijk, omdat is afgesproken dat voortaan alle nieuwe treinen toegankelijk moeten zijn. Toch heeft de NS vorig jaar nog intercity's besteld, die voor mensen in een rolstoel niet zelfstandig toegankelijk zijn. Dit betekent dat zij in de toekomst veelal op stoptreinen zijn aangewezen voor vervoer. Ook als het gaat om lange afstanden. Het ontbreken van een toilet is dan een extra probleem.

Calamiteiten

De maatregel zal ook bij calamiteiten voor veel mensen slecht uitpakken. Het gebeurt regelmatig dat treinen door een breuk in de bovenleiding lang in het weiland staan. Waar moeten mensen dan heen als ze naar de wc moeten?

Tweede Kamer

De NS motiveert de maatregel met een bizarre redenering. In de nieuwe Sprinters die vanaf 2009 instromen zit geen toilet. Dus verwijdert de NS het toilet ook uit de bestaande Sprinters. Om verwarring bij de reiziger te voorkomen. Dat reizigers met een beperking hierdoor in 'hoge nood' kunnen komen is blijkbaar minder belangrijk.

Verder gaat de NS hiermee ook in tegen de wens van de hele Tweede Kamer. Die vroeg minister Eurlings onlangs nog om de NS tot meer spoed te manen bij het toegankelijk maken van het spoor voor mensen met een beperking.

(Geplaatst: 28 november 2008)

---