Gemeente Venlo


Venlo versterkt minimabeleid

28-11-2008

Met een aantal vernieuwingen geeft de gemeente Venlo een impuls aan haar minimabeleid. Hierin zijn twee belangrijke speerpunten te benoemen. Ten eerste wil Venlo dat meer mensen die recht hebben op voorzieningen hier ook gebruik van maken. Het tweede speerpunt is het voorop plaatsen van de participatie van kinderen. Zo komt er voor ouders met schoolgaande kinderen een bijdrage in de schoolkosten van EUR100,- tot EUR200,- per kind en een tegemoetkoming van EUR100,- per jaar in de kosten van een internetabonnement. Een andere belangrijke maatregel is dat de gemeente vanaf 2009 de gemeentelijke belastingen voor zoveel mogelijk minima automatisch gaat kwijtschelden. De voorstellen die het college van B&W in december aan de gemeenteraad zal voorleggen zijn tot stand gekomen in een workshop met de Cliëntenraad Sociale Zaken.

Venlo kent al een heel behoorlijk minimabeleid. Met een gemiddeld bedrag van ruim EUR750,- per gezin scoren we goed in de monitor die het FNV afgelopen voorjaar uit heeft gebracht. Er waren echter ook nog een aantal verbeterpunten die we nu hebben opgepakt. Ik ben erg tevreden over de samenwerking met de cliëntenraad en ook over het uiteindelijke resultaat, aldus wethouder Ramon Testroote (Werk & Inkomen).

Al eerder werd besloten dat alle kinderen uit arme gezinnen die dit jaar 12 jaar geworden zijn een gratis PC ter beschikking krijgen. Daarbij zit ook een computercursus voor de ouders. Via de Geld-Terug-Regeling krijgen minima vanaf 2009 de mogelijkheid om EUR100,- per huishouden extra te declareren wanneer ze een internetaansluiting hebben.

Ook komt er een nieuwe voorziening vergoeding in de schoolkosten'. Binnen deze voorziening krijgen ouders jaarlijks een bijdrage per schoolgaand kind: EUR100,- voor kinderen die naar de basisschool gaan en EUR200,- voor kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan. Met deze bijdrage kunnen bijvoorbeeld een schooltas, rekenmachine, schrijfmaterialen, boeken of een fiets worden aangeschaft.

Daarnaast wordt voorgesteld om nog in 2008 alle minima die deelnemen aan de bij VGZ afgesloten collectieve zorgverzekering van de gemeente Venlo, een eenmalige extra bijdrage van EUR60,- in de zorgkosten te verstrekken.

De regeling voor vergoeding van duurzame gebruiksgoederen en witgoed wordt uitgebreid met een aantal producten: fietsen, stofzuigers, vloerbedekking en gordijnen. Tot op heden kon deze voorziening ingezet worden voor matrassen, beddengoed, kooktoestellen, koelkasten en wasmachines.

Het kwijtschelden van het rioolrecht, afvalstoffenheffing en hondenbelasting (voor de eerste hond) gaat vanaf 2009 automatisch voor uitkeringsgerechtigden. Zij ontvangen dan geen aanslag meer. Verder wil Venlo vanaf 2009 alle andere burgers die in 2008 kwijtschelding hebben ontvangen, laten toetsen door het Inlichtingenbureau. Dit is een samenwerkingsverband tussen het ministerie van SZW en de VNG. Bij een positief advies ontvangen ook zij automatische kwijtschelding voor alle drie de heffingen. Verder geldt vanaf 2009 geen fatale termijn meer voor kwijtscheldingsverzoeken. Dit betekent dat deze verzoeken niet meer binnen een termijn van 2 maanden na dagtekening van de aanslag binnen hoeven te zijn bij de gemeente.

Met dit aangepaste minimabeleid wil Venlo sociale uitsluiting voorkomen en de participatie aan de samenleving met name voor kinderen een extra impuls geven. Hiermee wordt invulling gegeven aan een belangrijk deel van de 1 miljoen euro die de gemeenteraad met ingang van 2009 jaarlijks voor aanvullend armoedebeleid heeft toegekend. Wethouder Testroote hierover: Armoedebestrijding is voor mij vooral bijdragen aan een positief toekomstperspectief. Omdat dit per persoon verschilt en we zoveel mogelijk minima willen bereiken stellen we de vraag van de doelgroep centraal. Daarom zal er in de komende periode extra aandacht zijn om de beschikbare voorzieningen ook daadwerkelijk bij de doelgroep onder de aandacht te brengen.