Projectontwikkelaar 3W


SITE-SPRACHE WÄHLEN: DEUTSCH
Nieuw stadshart Geleen officieel geopend

Gouverneur Frissen en burgemeester Cox hebben de officiële openingshandeling verricht voor het vernieuwde centrum van Geleen. Een spectaculaire licht- en klankshow bracht letterlijk licht en kleur in het nieuwe stadshart van Geleen. Met 12.000 m² winkelruimte, een ruime parkeergarage, 139 woningen en een cultureel centrum is het nieuwe centrum nu een feit.

Geleen nieuwe stijl is in trek, want inmiddels is 100% van de nieuwe winkelruimte verhuurd. De appartementen boven de winkelruimten aan de Markt worden in december opgeleverd. De investering in het stadshart bedraagt circa 60 miljoen euro. Burgemeester Cox: Dit nieuwe stadshart is heel belangrijk om Geleen als service- en koopcentrum weer terug op de kaart te zetten. Met een aantrekkelijk, compact en nieuw centrum kunnen we kopers uit onze eigen stad weer terug binden aan onze stad. Er is geen reden meer om naar Maastricht, Beek, Roermond of Maasmechelen te gaan om te winkelen. Geleen heeft t, zelfs niet alleen voor onze eigen inwoners, maar voor alle inwoners van de Westelijke Mijnstreek.

Ontwikkeling, architectuur en bouw van een kloppend hart voor Geleen Het centrumplan van Geleen is een initiatief van 3W, bouwontwikkeling Jongen en gemeente Sittard-Geleen. De eerste gesprekken zijn gevoerd aanvang 2002, de ontwikkeling is gestart in december 2002. De Amsterdamse architectenbureaus Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt, Hendriks Schulten en MH1 architecten uit Nuth tekenden voor het ontwerp. De openbare inrichting is naar een ontwerp van Vandehoek Coenegracht + Kromwijk uit Maastricht. Om de consument langer in het centrum te houden, is een duidelijk accent gelegd op de verbetering van de leefbaarheid en verblijfskwaliteit van de openbare ruimte. Het winkelhart van Geleen is tevens een gezond stadshart door de toepassing van innovatieve en duurzame technieken.

Met de bouw van het CultuurCluster is in 2003 de eerste aanzet gegeven tot de opwaardering van het centrum van Geleen. Op de plek van de Hanenhof staat nu een multifunctioneel gebouw waarin behalve een zalencentrum met een grand café, de muziekschool en de openbare bibliotheek, 55 luxe appartementen en een parkeergarage voor bewoners zijn ondergebracht. Ook Omroep Start kreeg onderdak in het nieuwe gebouw.

In 2005 ging de schop in de grond voor sloop van een aantal gebouwen, om uiteindelijk in 2006 te kunnen starten met de bouw. In de zomer van 2008 konden de ondernemers beginnen met de afbouw van hun winkels, begin november was de bestrating gereed en sindsdien is het nieuwe hoofdwinkelcircuit Salmstraat, Raadhuisstraat, Markt, Ansemburgstraat en de nieuwe Gravenstraat volledig in gebruik genomen.