Openbaar Ministerie


* >Vierde onderzoek Commissie evaluatie afgesloten strafzaken

Vierde onderzoek Commissie evaluatie afgesloten strafzaken

28 november 2008 - Openbaar Ministerie

De Toegangscommissie ( TC) van de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken ( CEAS) heeft het College van procureurs-generaal geadviseerd een afgedane strafzaak aan een nader onderzoek te onderwerpen. De TC benadrukt daarbij dat dit advies tot nader onderzoek niet gelijk staat aan het oordeel dat er zich manco's hebben voorgedaan in het opsporingsonderzoek of de presentatie van het bewijs ter zitting. Wel komt uit de informatie die is verstrekt een aantal specifieke punten naar voren die naar het oordeel van de TC nader moeten worden onderzocht.

Het College van procureurs-generaal heeft het advies van de TC overgenomen. Dat betekent dat nu voor de vierde maal een driemanschap is geformeerd om nader onderzoek te doen naar een afgedane strafzaak.

Moordzaak Arnhem

Het betreft een zaak waarbij een verdachte door het hof Arnhem in 2004 is veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor moord en onttrekking van een lijk aan nasporing eind 2001/begin 2002. De zaak is aangedragen door prof. dr. A.A. Derksen; eerder is de zaak al onder de aandacht gebracht door misdaadauteur Jacob Vis en door prof. dr. P.J. van Koppen.

Het College van procureurs-generaal heeft een driemanschap uit de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken geformeerd om het nader onderzoek te verrichten. Het driemanschap bestaat uit mr. W.P.A. Korver, advocaat-generaal te Den Bosch, prof. mr. Th.A. de Roos, hoogleraar strafrecht aan de Universiteit van Tilburg en de heer J. Wilzing, voormalig korpschef van de politie IJsselland.

Doel onderzoek

De opdracht is niet primair om het gehele opsporingsonderzoek te evalueren. Het onderzoek door het driemanschap zal zich in eerste instantie richten op de vragen die de TC geformuleerd heeft. Op dit moment is niet te voorzien hoeveel tijd het onderzoek zal vergen.

De nu 63-jarige veroordeelde man zit thans de opgelegde straf uit. Het College van procureurs-generaal zal geen initiatief nemen om hierin gedurende het onderzoek verandering te brengen.

De naast betrokkenen zijn inmiddels persoonlijk geïnformeerd dat er in deze zaak nader onderzoek zal plaatsvinden.