ABVAKABO FNV

Principeakkoord voor cao Huisartsenzorg

Er is een principeakkoord bereikt voor de nieuwe cao Huisartsenzorg. De partijen aan tafel zijn NVDA, CNV Publieke Zaak, ABVAKABO FNV van werknemerzijde en aan werkgeverzijde zijn dat LHV en VHN.

Er is uitvoerig - in constructieve sfeer - onderhandeld over de wensen van de bonden en werkgevers waarbij de arbeidsmarktproblematiek zeer belangrijk is geweest. Huisartsen en Huisartsenposten ervaren de moeilijkheid om aan voldoende personeel te komen. Deze cao is een belangrijke stap om dit probleem het hoofd te bieden.
* De nieuwe cao heeft een looptijd van 15 maanden en loopt van 1 januari 2009 tot 1 april 2010.

* De salarisschalen worden per 1 januari 2009 met 3% verhoogd en met
1% per 1 januari 2010.

Arbeidsmarkt

Om het beroep van praktijkondersteuner in financiële zin aantrekkelijker te maken, worden de aanvangssalarissen van schaal 6 en 7 verhoogd. Het maximum te bereiken salaris wordt eveneens verhoogd, te weten schaal 6 met één trede en schaal 7 met twee treden. Deze wijziging gaat 1 januari 2009 in.
Een tweede afspraak die de arbeidvoorwaarden in de Huisartsenzorg aantrekkelijker moet maken is de aanpassing in de levensfasevoorziening.

Tot slot zouden cao-partijen graag zien dat de beroepen doktersassistent en praktijkondersteuner voor BIG-registratie in aanmerking komen en zullen daarvoor overleg voeren met het ministerie van VWS.

Scholing

Om te werken aan blijvende inzetbaarheid van de werknemers zijn er heldere afspraken gemaakt over scholing. Per 1 januari 2009 wordt onderscheid gemaakt tussen functiegerichte scholing en loopbaangerichte scholing.

Meer informatie over deze onderwerpen staan in de toelichting op het principeakkoord Huisartsenzorg
Het volledige akkoord volgt pas nadat de leden erover hebben gestemd.