Tibet's langstzittende politieke gevangene Palden Gyatso in Nederland

28/11/2008 11:35

International Campaign for Tibet

Tibet's langstzittende politieke gevangene Palden Gyatso in Nederland

Palden Gyatso, die 33 jaar door de Chinese autoriteiten in Tibet voor zijn politieke denkbeelden gevangen werd gehouden, bezoekt Nederland op uitnodiging van 21e Internationale Documentaire Film Festival (IDFA) en International Campaign for Tibet (ICT). De film 'Fire Under the Snow', over het leven van Palden Gyatso, draait momenteel op het 21e Internationale Documentaire Film Festival in Amsterdam. Palden Gyatso is vanavond te gast in 'Talk of the Day' in Escape Club in Amsterdam om 19.30. De film 'Fire under de Snow' draait om 19.30 in Tuschinski en wordt gevolgd door een Q? sessie met Palden en filmmaakster Makoto Sasa.

Palden Gyatso wordt in 1959 gearresteerd door het Chinese Volksbevrijdingsleger en brengt het grootste deel van zijn leven in de gevangenis door terwijl zijn land en cultuur vernietigd worden. Palden brengt in totaal 33 jaar door in Chinese gevangenissen en werkkampen. De film 'Fire Under the Snow' volgt hem door de Orwelliaanse nachtmerrie en onderzoekt de manier waarop Palden Gyatso uit de lange spiraal van martelingen en intimidaties komt en uiteindelijk Tibet ontvlucht om in India met de Dalai Lama herenigd te worden.

Tijdens zijn gevangenschap was de gedachte om de Dalai Lama ooit weer te kunnen zien een bron van hoop voor Palden en andere gevangenen. De film onderzoekt de basis van de volharding van Palden, die zegt dat zijn vertrouwen in het Boeddhisme en zijn opleiding als een monnik hem hebben geholpen de gevangenis te overleven. Ondanks de gruweldaden die hem ten deel vielen draagt Palden geen haat jegens Chinezen, en is ervan overtuigd dat het onderdeel van zijn Karma is.

Tijdens de Winterspelen van 2006 in Turijn, neemt Palden deel aan een onvoorwaardelijke hongerstaking. Deze symbolische actie krijgt veel publiciteit en richt de publieke aandacht op het feit dat Beijing in 2008 gastheer zal zijn van de Zomerspelen. We maken Palden's toewijding voor de zaak van heel dichtbij mee, de wijze waarop hij de jonge Tibetaanse hongerstakers leidt, en de emotionele herinneringen aan zijn verloren vrienden die naar boven komen.

Palden Gyatso bezoekt Nederland op uitnodiging van de IDFA, en blijft op verzoek van ICT tot 10 December 2008. Op die dag viert de Verenigde Naties 60 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en organiseert ICT Europe een manifestatie op de Dam om aandacht te vragen voor de voortgaande onderdrukking van de schendingen van de mensenrechten in Tibet.

Vertoning van 'Fire under the Snow' tijdens het 21e IDFA International Documentary Festival Amsterdam: vrijdag 28 november 19:30 uur, Tuschinski-2 in Amsterdam

Palden Gyatso is te gast in 'Talk of the Day' om 19.30 uur in Escape Club in Amsterdam





http://www.idfa.nl