FNV

28-11-2008

FNV protesteert bij Canada tegen export asbest

De FNV heeft Canada opgeroepen te stoppen met de productie en export van asbest. Dat deed de vakcentrale in een protestbrief aan de Canadese ambassadeur. Volgens de FNV maakt Canada zich met de export van asbest schuldig aan 'werknemersmoord' op grote schaal. Van een beschaafd westers land mag ander gedrag verlangd worden, vindt de vakcentrale.

Canada exporteert jaarlijks tonnen asbest naar Afrika, India en China. Elk jaar sterven wereldwijd 100.000 werknemers aan asbestkanker. Toch heeft Canada er onlangs voor gezorgd dat asbest niet op een internationale lijst van gevaarlijke stoffen wordt gezet.

Voor stoffen op die lijst (de zogeheten Rotterdam Conventie) moeten importeurs en autoriteiten expliciet worden gewaarschuwd, zodat zij zelf een goede afweging kunnen maken of ze een product wel of niet willen invoeren.

Verhagen Asbest wordt gebruikt in bouw en aanleg van wegen. Werknemers worden in ontwikkelingslanden doorgaans niet goed beschermd tegen de risico's van het werken met asbest. En die risico's zijn zeer ernstig. Al eerder vroeg de FNV aan minister Verhagen de ambassadeur van Canada op het matje te roepen over deze kwestie. De brief is daarom ook in kopie naar Maxim Verhagen gestuurd.

Canadese Kankerstichting De Canadese Kankerstichting wil zo snel mogelijk een verbod op het gebruik van asbest. De regering pleit daarentegen voor een gecontroleerd gebruik van chrysotiel (wit asbest) omdat dat niet gevaarlijk zou zijn voor de gezondheid. Dit wekt onbegrip en verontwaardiging in andere westerse landen waar alle asbestsoorten inmiddels verboden zijn.

Canada is nog steeds één van de grote asbestproducenten met asbestmijnen in de staat Quebec. Het chrysotiel asbest wordt voor 95 procent naar ontwikkelingslanden geëxporteerd. In Canada zelf is eenderde van de sterfgevallen door werk gerelateerd aan asbestblootstelling.