Persberichten Eemland zuid, 11.30 uur

Utrecht, 28-11-2008

Grootschalige politiecontrole in Eemland zuid

AMERSFOORT - Op donderdag 27 november werd tussen 14.00 uur en 22.00 uur weer een grote controle gehouden in het politie district Eemland zuid. Deze controles bestaan uit verschillende acties op wisselende locaties in het district en worden enkele malen per jaar gehouden in samenwerking met diverse partners. Zo werd op 19 september nog een grote controle gehouden in Leusden en Woudenberg. Gistermiddag en avond vonden de diverse controles plaats in Amersfoort. Ditmaal lag het accent voornamelijk op verkeersveiligheid, het innen van openstaande schuld en/of boetes, controle op gezochte personen en opsporing van fietsendieven en gestolen fietsen.

Op een grote controleplaats bij een parkeerterrein aan het Eemplein vond een grote verkeerscontrole plaats. Hierbij werd de politie ondersteund door de Belastingdienst, Inspectie Verkeer & Waterstaat, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de ANWB en de Koninklijke Marechaussee. In totaal werden 82 voertuigen gecontroleerd door politie. Vier mensen die gezocht werden voor openstaande boetes of detentie werden aangehouden. Ruim 30 personen bleken openstaande boetes te hebben. Verder werden bekeuringen uitgeschreven voor het rijden zonder gordel (16x), overschrijding snelheid (8x), niet handsfree bellen (4x), niet kunnen tonen van rijbewijs (3x) en tegen een persoon werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs. In een enkel geval werd een bekeuring voor verlichting uitgeschreven. Dit kon een bestuurder voorkomen door direct een lamp bij de ANWB te kopen en te installeren (25x). De Belastingdienst constateerde bij 13 bestuurders een totaal van 18.882,= aan openstaand belastinggeld. Hiervan werd direct 4.200,= geïnd. Op acht autos werd beslag gelegd. De Inspectie van Verkeer & Waterstaat was gericht op controle van taxis. Er werden 11 taxis en drie taxibussen gecontroleerd. Hierbij bleek een chauffeur geen chauffeurspas te hebben en een chauffeur had geen verplichte werkmap voorhanden.

Tijdens een fietscontroleactie werd door politie op mountainbikes gericht gelet op mogelijke helers van fietsen. In totaal werden drie personen aangehouden op verdenking van heling van een fiets. Op de Scheltussingel werd een 17-jarige Amersfoorter aangehouden. De fiets waarop hij reed bleek gestolen op 3 juli 2008 in Amersfoort. Op de Hooglandseweg-zuid werd eveneens een 17-jarige Amersfoorter aangehouden op verdenking van het rijden op een gestolen fiets. Op de Van Linschotenstraat werd tot slot een 17-jarige Amersfoorter gezien die op een nieuw ogende damesfiets reed die eerder was gestolen in Barneveld. Alle fietsen werden in beslag genomen.

Bij een controle van het Regionale Scooterteam van politie werden bij het politiebureau aan de Asch van Wijckstraat 89 bromfietsen en scooters gecontroleerd. Er werden 64 bekeuringen uitgeschreven voor o.a. constructiesnelheid (17x), niet tonen kentekenbewijs (14x), verlichting (7x), overschrijding geluid (5x), helm (3x), geen rijbewijs (2x), niet tonen rijbewijs (1x). Bij vijf bromfietsen werd de uitlaat verwijderd.

Verwachting toename woninginbraken: politie herhaalt succesvolle aanpak

AMERSFOORT/LEUSDEN/WOUDENBERG De politie gaat weer extra en gericht toezicht houden op locaties en wijken om de trendmatige toename van woninginbraken in district Eemland zuid in de wintermaanden te bestrijden. Vorig jaar leidde deze aanpak tot een daling van woninginbraken met 42%. Naast extra toezicht krijgen bewoners informatie over het verhoogde inbraakrisico in hun buurt en praktische tips om een inbraak te voorkomen.

De ervaring leert dat het aantal woninginbraken flink stijgt in de maanden december, januari en februari. Als het eerder en langer donker is slaat de inbreker meer toe. Het was in voorgaande winters in district Eemland zuid niet ongebruikelijk dat het aantal aangiften in deze maanden verdubbelde ten opzichte van andere maanden in het jaar.

De politie startte afgelopen winter met een succesvolle aanpak om het aantal inbraken te verminderen. Op plekken waar op dat moment veel werd ingebroken werd extra politiepersoneel ingezet. Dit gebeurde in zowel opvallende als in onopvallende uitrusting. Bij verschuiving van locaties met meer inbraken verplaatste de politie mee. Op deze plekken werd bovendien informatie verspreid over het hoge inbraakrisico en handige tips om een inbraak te voorkomen. Deze aanpak wordt deze winter weer herhaald.

Bewoners die hun woning onveilig dreigen achter te laten worden ook dit jaar weer direct aangesproken. Waardevolle goederen in het zicht, openstaande deuren en ramen of opvallende afwezigheid van bewoners zijn enkele redenen om een vertrekkende of arriverende bewoner direct te wijzen op de risicos. Natuurlijk wordt ook gewezen op goede sloten om een inbreker te weren. Informatie hierover is te vinden op www.politiekeurmerk.nl .

Verder worden bewoners opgeroepen om bij verdachte situaties direct alarmnummer 112 te bellen om zo de pakkans van een mogelijke inbreker te vergroten. Bovendien wordt bij een gepleegde inbraak geadviseerd zo min mogelijk aan te raken. De Forensische Opsporing van de politie heeft zo meer kansen om goed bruikbare sporen van daders aan te treffen.

Stoelen gestolen

AMERSFOORT Op de Bloemendalse Binnenpoort is in de nacht van donderdag op vrijdag een man aangehouden die verdacht wordt van diefstal van stoelen.

Omstreeks 04.15 uur zagen surveillerende agenten een persoon lopen die vier stoelen droeg. Bij het zien van de agenten, zette hij het op een rennen. Agenten konden hem staande houden, waarna de verdachte, een 19-jarige man uit Amersfoort, werd aangehouden. De man verklaarde dat hij stoelen bij een horecagelegenheid tegen de gevel had zien staan en dat hij dacht dat deze stoelen bij het grof vuil stonden. De man is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor en werd ingesloten.