Politie Rotterdam Rijnmond


* POLITIE HOUDT JONGE FIETSENDIEVEN AAN
EILANDEN / SPIJKENISSE - De politie heeft donderdagmiddag rond kwart voor vier op de Ruwaard van Puttenweg twee jongens van 14 en 15 jaar aangehouden voor het stelen van een fiets. De jonge fietsendieven uit Rotterdam stalen een fiets uit een fietsenstalling voor een ziekenhuis. Vervolgens gingen zij er vandoor. Surveillerende politiemedewerkers zagen dit en hielden het tweetal staande ter hoogte van het metrostation. Tijdens de aanhouding verzetten de Rotterdammers zich en één van hen rende weg. Na een korte achtervolging hielden agenten hem met gepast geweld aan. De jongens werden overgebracht naar het politiebureau. De fiets werd in beslag genomen. Uit onderzoek bleken zij in het bezit te zijn van een loper. Deze werd in beslag genomen. De politie onderzoekt de zaak.


* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD; VERDACHTE AANGEHOUDEN

ROTTERDAM-ZUID / TARWEWIJK - De politie heeft donderdagmiddag rond één uur in een woning aan de Brielselaan een hennepkwekerij ontmanteld. Hierbij werd een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Naar aanleiding van een melding stelden politiemensen een onderzoek in de woning in. In het pand werd een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. In totaal werden 203 hennepplanten, 15 assimilatielampen en 2 koolstoffilters in beslag genomen. Tevens werd er diefstal van stroom geconstateerd. De verdachte, die in de woning aanwezig was, werd aangehouden voor het vervaardigen van softdrugs en overgebracht naar het politiebureau. De politie onderzoekt de zaak.


* INBREKER SCHOOL AANGEHOUDEN
ROTTERDAM KRALINGEN - Politiepersoneel van het district Oost hield vrijdag in de vroege ochtenduren een inbreker aan. De verdachte bood eerder die avond computers aan voorbijgangers op de Gerdesiaweg aan. Eén van hen waarschuwde de politie. Politieagenten stelden direct een onderzoek in. Hieruit bleek dat er eerder die week ingebroken was bij een school aan de Taborstraat. Tijdens deze inbraak had de inbreker twee computers buitgemaakt.
Vervolgens werd er een buurtonderzoek ingesteld. Rond half één werd de verdachte, een 37-jarige Rotterdammer, aangetroffen op de Willem Ruyslaan. Hij is aangehouden, overgebracht naar het politiebureau voor verhoor en ingesloten.


* INBREKERS AANGEHOUDEN NA ACHTERVOLGING
Politieagenten van het district Oost hielden donderdagavond woninginbrekers aan. Rond tien uur belden oplettende voorbijgangers de politie met de mededeling dat twee mannen met een ladder een woning aan de Vondelweg binnen wilden gaan. Gealarmeerde agenten waren snel aanwezig. Aangekomen bij de betreffende woning bleek dat de inbrekers weggerend waren. Aan de hand van de gegeven signalementen werd er een buurtonderzoek ingesteld. Vervolgens ontstond er een achtervolging in de richting van het Gen vd Heijdenplein. Hier verstopte de verdachte zich in een galerij. Agenten zagen dit en hielden de Rotterdammer aan. De tweede dader kon na een achtervolging aangehouden worden op de
1e Pijnackerstraat. Het Rotterdamse tweetal (20, 21) is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. De laptop die zij gestolen hebben is teruggebracht naar de rechtmatige eigenaar. Er wordt onderzocht of de mannen in verband gebracht kunnen worden met meerdere inbraken.


* AANVULLENDE GETUIGENOPROEP NA LASTIGVALLEN MEISJE

RIDDERKERK - De politie onderzoekt de toedracht van een incident waarbij een meisje op dinsdag 18 november is lastig gevallen door een nog onbekende man.
Een 11-jarig meisje kwam dinsdagmidag (18 november) rond kwart voor vier aan bij de moeder van een vriendin. Zij verklaarde dat zij zojuist, dus rond half vier, op de Watermolen in de wijk Drievliet, was aangesproken door een man die zich volgens haar irritant had gedragen. Deze nog onbekende man had tegen haar gezegd dat ze er leuk uitzag. Zij bedankte en liep door. De man vroeg vervolgens of zij een Napoleon Chocoladesnoepje wilde hebben. Zij sloeg dit af en was doorgelopen. Hierop pakte de man haar beet, waarop zij zich losrukte en doorliep. De man liet haar daarna met rust.

Signalement verdachte man
Volgens het meisje ging het om een lange, kale man met een Brabants/Belgisch accent. Hij zou een blanke huidskleur hebben, rond de 30 jaar oud zijn en tussen de 1,75 en 1,85 meter lang zijn. Dit voorval is ook verteld tegen de moeder van het meisje die daarop de politie heeft gebeld. Zij heeft melding gedaan van het voorval waar hun dochter over vertelde. De familie is hierop teruggebeld door de politie, waarna aangifte is opgenomen.

Gele bus, oud model
Het meisje geeft aan dat zij langs de bus liep, toen zij de man zag staan. De gele bus van de man leek op een type als de Volkswagen Transporter (L)T4 met vierkante achterlichten, een oud type busje. De bus stond schuin op het trottoir geparkeerd. Op de bus stonden volgens het meisje geen letters. De moeder heeft vervolgens de school kennis gegeven van het verhaal van haar dochter.

Direct politieactie
Na de melding door de ouders van het meisje, is er direct actie ondernomen door de politie door een onderzoek in te stellen in de omgeving van de Watermolen. Daarbij is gelet op verdachte omstandigheden en is specifiek uitgekeken naar het gele busje. Er is extra gesurveilleerd door politiemensen in uniform, maar ook door agenten in burgerkleding op de moment dat de scholen begonnen en eindigden. Daarnaast is er door agenten buurtonderzoek gedaan. Bij mensen die niet aanwezig waren op het moment van het politieonderzoek, is een brief door agenten achtergelaten. Deze brief is dus niet bij iedereen bezorgd. Tevens hebben agenten in politiecomputersystemen onderzoek gedaan naar het signalement van de man en naar het busje. Uit dit onderzoek is vooralsnog geen nieuwe informatie naar boven gekomen. Tenslotte is er een passantenonderzoek gedaan op verschillende dagen op het zelfde tijdstip als het betrokken incident.
Na de melding van het meisje, zijn er bij de politie geen andere meldingen binnengekomen over dergelijke situaties. Ook uit onderzoek door de politie is er ook eerder niet een dergelijk voorval geweest waarbij de kale of het busje is gezien. Daarom onderzoekt de politie nu in een groter gebied naar getuigen. De politie benadrukt dat vanaf het begin van de melding er extra in de omgeving is gesurveilleerd en dat het onderzoek lopende is.

Getuigenoproep
Wanneer er mensen zijn die nog niet met de politie hebben gesproken en een verdachte situatie waarnemen, al dan niet in combinatie met de kale man of de gele bus, kunnen zij contact opnemen met de recherche van district Feijenoord-Ridderster op 0900-8844 (lokaal tarief). Ook kunnen mensen anoniem bellen met 0800-7000.


* HALTVERWIJZING VOOR VUURWERKMISBRUIKERS

HELLEVOETSLUIS - Twee jeugdige vuurwerkmisbruikers zijn donderdagmiddag aangehouden door de politie. Het Hellevoetse tweetal stak op de Helinium vuurwerk af. Agenten zagen dit rond half twee. Na ondervraging bleek dat één van de 14-jarige jongens thuis ook een behoorlijke hoeveelheid strijkers had. Uit onderzoek bleek het te gaan om 350 strijkers. Deze zijn in beslag genomen voor vernietiging evenals het vuurwerk dat het tweetal bij zich droeg.
De jongens kregen beide een HALTverwijzing. Een 14-jarige plaatsgenoot die hen het vuurwerk verkocht had kreeg dezelfde verwijzing. In zijn woning werd ook een behoorlijke hoeveelheid vuurwerk aangetroffen. Dit is in beslag genomen en wordt vernietigd.


* JONGENS AANGEHOUDEN NA AFSTEKEN NITRAAT

SPIJKENISSE - Politiepersoneel van district de Eilanden hield donderdagavond twee jongens aan. De Spijkenissers van 17 en 18 jaar oud staken rond half negen nitraten af op de Mackaystraat. Surveillerende agenten hoorden dit. Zij zagen de twee jongens fietsen en hielden hen staande. Al snel bleek dat zij beide een nitraatklapper bij zich hadden. Vervolgens werd er een onderzoek ingesteld in de woningen van de jongens. Hier troffen de agenten nog twee dozen nitraat (403), vlinders en cobra's aan. De jongens krijgen een bekeuring voor het afsteken van vuurwerk. Ook moeten zij zich voor de rechter verantwoorden voor het vuurwerkmisbruik.
Gebruik van illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk. Jaarlijks raken veel
gebruikers hiervan gewond doordat de klappers te vroeg ontploffen. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan treedt de politie streng op tegen vuurwerkmisbruik.


* HELER BETAALD BEKEURING EN IS FIETS KWIJT

Politieagenten bekeurden donderdagmiddag een man. De 19-jarige Rotterdammer viel op doordat hij rond half zes ter hoogte van de Maashaven reed zonder verlichting. Op het moment dat zij hem daarvan bewust wilden maken zagen zij dat hij op een dure fiets met een goedkoop slot reed.
Vervolgens werd er een onderzoek ingesteld naar de fiets. Deze bleek van diefstal afkomstig. De Rotterdamse jongeman gaf aan dat hij hem voor een te laag bedrag gekocht had. Vervolgens is hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht hij het bureau zonder fiets en met een bekeuring van 180 euro verlaten.


* FIETSVERLICHTINGSCONTROLE GEHOUDEN
HOEK VAN HOLLAND - Fietsers die zonder verlichting fietsen zijn in de donkere ochtend en avonduren vrijwel onzichtbaar voor andere weggebruikers. Hierdoor ontstaan dan ook veel gevaarlijke verkeerssituaties.
Dit voorkomen kost niet veel. Ook de losse lampjes op kleding zijn toegestaan. Een bekeuring voor slechte verlichting kost 20 euro per lamp. Het is dus goedkoper om een verlichtingssetje aan te schaffen.
Om gevaarlijke verkeerssituaties naar aanleiding van de slechte verlichting te voorkomen houdt de politie regelmatig verlichtingscontroles. Donderdagochtend werden fietsers gecontroleerd tussen zeven en acht uur. Aan de dirk van den Burgweg kregen 14 fietsers een bekeuring voor het rijden zonder licht. Ook aan de Haakweg werden er 14 fietsers bekeurd. Op het Noordlandsepad reden zes fietsers zonder licht.


* POLITIE HOUDT MAN AAN VOOR WILDPLASSEN EN GELUIDSOVERLAST

ROTTERDAM-WEST / MIDDELLAND - De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag omstreeks half vier op de 1e Middellandstraat een 34-jarige man aangehouden voor wildplassen en het veroorzaken van geluidsoverlast. Politiemensen zagen dat de man uit Schiedam stond te wildplassen en gaven hem een boete. Vervolgens ging de wildplasser in een geparkeerde auto zitten, startte de motor en gaf langere tijd gas. Dit veroorzaakte geluidsoverlast voor omwonenden. Hierop vroegen agenten hem de motor uit te zetten. Toen hij dit niet deed hielden zij hem aan voor het veroorzaken van geluidshinder. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en kreeg een tweede bekeuring.


* VERKEERSBORDDIEF AANGEHOUDEN
Politieagenten van district Centrum hielden vrijdag in de vroege uren een verkeersborddief aan. De 23-jarige Rotterdammer stal rond drie uur een
verkeersbord aan de Aert van Nesstraat. Cameratoezicht keek toe terwijl hij dit deed en alarmeerde agenten. Deze waren snel aanwezig en troffen de verdachte aan met een verkeersbord in zijn hand. Hij is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij is bekeurd voor zijn gedrag.


* INBREKERS OP HETERDAAD AANGEHOUDEN
BARENDRECHT - Politieagenten van district Zuid hielden donderdagavond twee mannen aan. Het tweetal probeerde rond half twaalf in te breken bij een bouwterrein aan de Elburgseweg. Een alerte voorbijganger zag dit en waarschuwde direct de politie. Gealarmeerde agenten waren snel aanwezig en troffen de Barendrechters (17 en 22) aan op het bouwterrein. Zij zijn aangehouden, overgebracht naar het politiebureau voor verhoor en ingesloten.


* POLITIE HOUDT INBREKER AAN
ROTTERDAM-WEST / OVERSCHIE - De politie heeft in de nacht donderdag op vrijdag omstreeks twee uur een 39-jarige man uit Spijkenisse aangehouden. Hij wordt verdacht van een inbraak in een bedrijfspand aan de Zestienhovensekade.
Naar aanleiding van een melding over de inbraak stelden agenten een onderzoek in. Toen zij bij het bedrijf aankwamen zagen zij twee inbrekers wegvluchten. Hierop zette de politie onmiddellijk een achtervolging in. Eén verdachte klom over een hekwerk achter het bedrijventerrein en ontkwam. De man uit Spijkenisse liep in de richting van de voorzijde van het terrein en werd aangehouden. De verdachten waren in het bezit van inbrekersgereedschap die zij tijdens hun vlucht hadden weggegooid. Het materiaal werd in beslag genomen. Politiepersoneel bracht de Spijkenisser over naar het politiebureau. Uit onderzoek bleek dat er niets uit het bedrijf was weggenomen. De politie heeft een nader onderzoek ingesteld naar de andere inbreker.