Gemeente Heemskerk


vrijdag, 28 november 2008

Zichtbare actie tegen vuildumpingen

De buurtmeesters van de gemeente gaan alle vuildumpingen voorzien van een stuk tape met de tekst `illegaal afval". Bewoners kunnen zo zien dat de vuildumping al gemeld is. Ook betekent het lint dat de buurtmeester de dumping aan ReinUnie heeft doorgegeven en dat volgens afspraak het vuil binnen een dag wordt weggehaald.

De afgelopen tijd is gebleken dat bewoners de indruk hebben dat er niet steeds wordt gereageerd op hun melding. Omdat ze vaak niet thuis zijn op het moment dat de buurtmeester de dumping inspecteert. Of omdat het vuil nog enkele uren tot een dag blijft liggen totdat ReinUnie het heeft weggehaald. De gemeente wil met deze nieuwe actie bij bewoners die verkeerde indruk wegnemen en hoopt dan ook dat bewoners alle vuildumpingen blijven melden, zolang de dumping niet van een stuk tape is voorzien.

Ergernis
Vuildumpingen zijn voor veel mensen een grote ergernis, zo blijkt ook uit onderzoeken en gesprekken die voor het buurtcontract worden gehouden. De aanblik van de straat gaat achteruit en het is vaak onhygiënisch. Ook trekt vuil dat op straat ligt weer andere vuildumpingen aan. Bovendien zijn de kosten van het verwijderen van vuildumpingen hoog; kosten die de inwoners van Heemskerk uiteindelijk zelf moeten betalen. Al geruime tijd besteden de gemeente, ReinUnie en WOONopMAAT daarom extra aandacht aan de aanpak van vuildumpingen. Buurtmeesters inspecteren de ergste plekken en onderzoeken alle meldingen van vuildumpingen. Aangetroffen vuildumpingen worden onderzocht op aanwijzingen die kunnen leiden tot het achterhalen van de dader. Vervolgens schrijft de buurtmeester een boete uit, die kan oplopen tot EUR 150,- per dumping. ReinUnie ruimt het grofvuil op. De gemeente vraagt de bewoners daarbij te helpen. Bijvoorbeeld door via het meldnummer 256 800 door te geven als men getuige is geweest van een vuildumping. Misschien hebben bewoners een kenteken genoteerd of weten zij wie de dader is. De gemeente wil graag dat bewoners dit doorgeven aan de gemeente. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de straat schoon blijft.

---