Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


28 nov 2008

Terugblik congres 'Woonfraude? Aanpakken!'

Omdat veel gemeenten woonfraude niet erkennen of herkennen, hield de VROM-Inspectie gisteren het congres `Woonfraude? Aanpakken!'. Tijdens het congres werden onder andere gemeenten en woningcorporaties geïnformeerd om over het probleem en vooral over de aanpak van woonfraude.

Woonfraude belemmert een eerlijke woonruimteverdeling. Mensen die op een wachtlijst staan voor een huurwoning moeten hierdoor langer wachten. Daarnaast gaat woonfraude vaak ook gepaard met andere vormen van criminaliteit, zoals bijstandsfraude en hennepteelt.

Uit onderzoek van de VROM-Inspectie in 2006 bleek dat bij ongeveer vijftig gemeenten een verhoogde kans op woonfraude bestaat. De indicatoren voor een hoger risico zijn onder andere de aanwezigheid van veel goedkope huurwoningen, studenten en seizoensarbeiders.

Workshops
Tijdens diverse praktische workshops kwam naar voren dat samenwerking, informatie-uitwisseling en een integrale aanpak noodzakelijk zijn om woonfraude effectief te bestrijden. De workshop `Investeren in de aanpak van woonfraude loont (altijd); kosten en baten' maakte de opbrengsten van de aanpak van woonfraude inzichtelijk. Deze workshop werd door het CCV in samenwerking met de gemeente Zaanstad, gemeente Leiden en woningcorporatie De Key uit Amsterdam georganiseerd.

Of de partijen succesvol zijn in hun gezamenlijke aanpak, kan mogelijk medio 2009 al blijken. Dan zijn de resultaten bekend van het vervolgonderzoek dat de VROM-Inspectie in het voorjaar van 2009 bij de 50 risicogemeenten houdt.

Bekijk hier de eenmalig uitgegeven krant Woonfraude? Aanpakken! met nuttige tips, gedeelde ervaringen en een overzicht van betrokken partijen die is uitgereikt tijdens het congres. Of bestel deze gratis via info@hetccv.nl. Meer informatie over woonfraude vindt u op www.vrom.nl/woonfraude.