Gemeente Breda

Memorandum of Understanding getekend tussen Breda en Ekurhuleni

Klik hier voor vergroting.

P1000936 (2).JPG

Tijdens een raadsvergadering van de gemeenteraad van het Zuid-Afrikaanse Ekurhuleni op donderdagmiddag 27 november hebben de gemeenten Breda en Ekurhuleni een Memorandum of Understanding ondertekend. In deze overeenkomst staan afspraken over de projectmatige samenwerking op het gebied van huisvesting en stedelijke ontwikkeling centraal.

Burgemeester Peter van der Velden tekende samen met zijn Ekurhuleense collega burgemeester Ntombi Mekgwe deze overeenkomst, die beide gemeenten voor de jaren 2009 en 2010 verbindt. Burgemeester Van der Velden leidt een Bredase delegatie met wethouder van Yperen van Volkshuisvesting, de raadsleden Mirjam Haagh (PvdA), Mieke Vossenaar (Breda 97) en Sietzke Schokker (GroenLinks), directeuren van de woningbouwcorporaties WonenBreburg en Singelveste Allee Wonen en twee ambtenaren. De delegatie bracht van 23 tot 28 november een bezoek aan Zuid-Afrika. Ekurhuleni is een grote stad, met ongeveer 2,5 miljoen inwoners, met in haar gemeente vele economische ontwikkelingsmogelijkheden maar ook aan armoede gerelateerde problemen. Zo wonen ruim 180.000 inwoners van de stad in de informal settlements (krottenwijken).

De gemeente Breda zal in de jaren 2009 en 2010 samen met medewerkers van de

woningbouwcorporaties Singelveste Allee Wonen en Wonen Breburg werken aan capaciteitsversterking van het lokale bestuur en een nog jonge woningbouwcorporatie in Ekurhuleni. Met de 2 concrete projecten gericht op sociale huisvesting maken deskundigen uit Breda deel uit van de projectteams die ervoor moeten gaan zorgen dat honderden bewoners in Ekurhuleni zicht krijgen op goede huisvesting. Tijdens de feestelijke ondertekening werd afgesproken dat gelijk met de afttrap van het WK-voetbal in Juni 2010 in Zuid-Afrika, de eerste woningen van deze projecten worden opgeleverd.

Het project van Breda met Ekurhuleni kan rekenen op een warme belangstelling vanuit Nederland. Het ministerie van VROM, VNG International en ook de Nederlandse ambassade zijn deze week in Ekurhuleni aanwezig geweest om de samenwerking tussen de gemeenten te ervaren. De interesse in deze vorm van samenwerking, waarbij ook de woningbouwcorporaties intensief betrokken zijn, is groot en wordt gezien als voorbeeld hoe de capaciteit van de lokale overheden op het gebied van huisvesting vergroot kan worden. Naast de belangstelling vanuit Nederland was er voor en tijdens de ondertekening ook veel lokale en regionale pers aanwezig, die tijdens de persconferentie de Bredase delegatie intensief hebben ondervraagd.

De behoefte aan kennis en ervaring op het gebied van volkshuisvesting bleek tijdens de bespreking van actuele huisvestingsproblemen door de voltallige gemeenteraad, bestaande uit 175 raadsleden. De gemoederen liepen hoog op, zowel in de raadzaal als op de overvolle publieke tribune, toen er gediscussieerd werd over ongeregeldheden in de stad die waren begonnen vanwege de nijpende huisvestingsproblematiek. Er ligt een grote uitdaging voor de betrokken woningbouwcorporaties, de ambtenaren en de gemeenteraden, om samen te werken aan concrete oplossingen. De goede basis voor samenwerking die het afgelopen jaar en tijdens deze reis op allerlei niveaus is gelegd geeft vertrouwen dat de kansen die er liggen volop benut kunnen gaan worden.

Ekurhuleni/Breda, 28 november 2008