Veilig Amsterdam


O+S: Amsterdammers verdeeld over coffeeshops

Coffeeshops


* Coffeeshops

28 november 2008

Amsterdammers zijn sterk verdeeld over de aankondiging van het college dat alle coffeeshops binnen 250 meter loopafstand van middelbare scholen moeten sluiten: 42% is voor deze maatregel en 43% tegen, de rest heeft geen mening.

Wel duidelijk zijn Amsterdammers over het algemene beleid te aanzien van coffeeshops: iets meer dan de helft (54%) wil verdergaande regulering, waarbij een oplossing wordt gezocht voor de zogenoemde âachterdeurproblematiekâ, de levering van softdrugs aan coffeeshops. Dertig procent zou sofdrugs volledig willen legaliseren en 10% zou ze volledig willen verbieden. Dit blijkt uit een enquête van O+S in opdracht van AT5.

Coffeeshopstelsel behouden
De meeste Amsterdammers (59%) volgen het debat over het mogelijke sluiten van coffeeshops die dicht bij scholen gevestigd zijn op hoofdlijnen, 18% volgt het nauwgezet en de rest niet of nauwelijks. In het debat staan het kabinet en veel burgemeesters van grote gemeenten tegenover elkaar. Het kabinet wenst sluiting van coffeeshops dicht bij scholen, de burgemeesters verwachten daarvan alleen een toename van criminaliteit en geen vermindering van softdruggebruik. De gemeente Amsterdam pleit voor het behoud van het coffeeshopstelsel. De door het Rijk opgelegde maatregel coffeeshops dicht bij scholen te sluiten, krijgt invulling door coffeeshops die op minder dan 250 meter loopafstand van een middelbare school gevestigd zijn te sluiten. Het betreft 43 coffeeshops die voor eind 2011 zouden moeten sluiten. Dat blijkt uit de nota Het Amsterdamse coffeeshopbeleid 2008 die door B&W is vastgesteld en vrijgegeven voor behandeling door de Raad en voor inspraak.

Amsterdammers, zo blijkt uit de enquête, zijn er geen voorstander van de 250-metergrens te verruimen. Tegen de 33% die meer afstand tussen scholen en coffeeshops zou wensen, staat 45% die minder afstand wenselijk achten of 250 meter een goed criterium noemen; 22% heeft geen mening over het precieze afstandscriterium.

Omwonenden vaker tegen sluiting
Nadere analyse leert dat hogeropgeleiden (HBO+) vaker tegen sluiting zijn dan lageropgeleiden: 50% van de hogeropgeleiden is tegen sluiting en 37% voor; bij lageropgeleiden is 46% voor en 35% tegen sluiting. Ten aanzien van leeftijd is ook sprake van verschillen: jongeren (
Verdergaande regulering gewenst
Samengevat geldt dat voor veel Amsterdammers de combinatie school coffeeshop gevoelig ligt. Ongeveer de helft is voor sluiting van dicht bij scholen gelegen coffeeshops. In meer algemene zin zijn Amsterdammers veel vaker voor het legaliseren (30%) van softdrugs dan voor het verbieden (10%) ervan; veruit de grootste groep (54%) zou echter verdergaande regulering wensen. Mogelijk brengt het debat over de onlangs vrijgegeven nota Het Amsterdamse coffeeshopbeleid 2008 meer zicht op (de effectiviteit van) concrete maatregelen en meer tekening in de opvattingen van Amsterdammers over de concrete invulling van het afstandscriterium.