Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2008Z07860 / 2080906340

Vragen van het lid Pechtold (D66) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het onderzoek `Lessen in leiderschap, de impact van managers op onze scholen' van de Hay Group. (Ingezonden 27 november 2008)


1
Als u in uw antwoord 1) stelt dat het management van een school verantwoordelijk is voor het personeelsbeleid, bent u dan tevens van mening dat aan de schoolleiders in het primair onderwijs een startkwalificatie gesteld zou moeten worden om het beroep te mogen uitoefenen en vervolgens moeten aantonen dat deze bekwaamheid wordt onderhouden en verder ontwikkeld wordt?


2
Bent u bereid van de besturen te eisen dat schoolleiders in het primair onderwijs geregistreerd moeten staan, bijvoorbeeld in het register van de Nederlandse Schoolleiders Academie (NSA)? Zo neen, waarom niet? Wanneer u dit niet wettelijk wenst te verankeren, op welke manier wilt u de besturen stimuleren hun schoolleiders aan kwaliteitseisen te laten voldoen en welke termijn wilt u hieraan verbinden?


3
Welke maatregelen nemen de besturen van scholen in het primair onderwijs momenteel om het management in staat te stellen de professionele ruimte voor de leraar te versterken?


4
Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór de begrotingsbehandeling van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen?


1) Aanhangsel Handelingen nr. 654, vergaderjaar 2008-2009