Nederlandse Politiebond


HOGE TRANSFERSOMMEN IN NIEUW HERENAKKOORD

Deze week is bekend geworden welke afspraken de Raad van Hoofdcommissarissen heeft gemaakt over een nieuw herenakkoord. Het nieuwe akkoord benadrukt dat het medewerkers vrijstaat om op elk gewenst moment te solliciteren naar een functie binnen of buiten de politie. Wanneer een executieve medewerker tijdens of binnen drie jaar na het einde van de initiële opleiding van het ene naar het andere korps overstapt dient het ontvangende korps het korps waar de medewerker vandaan komt financieel te compenseren. In het akkoord zijn hiervoor vaste bedragen opgenomen, die variëren van 27.000 (opleidingsniveau 2) tot maar liefst 84.000 (opleidingsniveau 6). Direct na voltooiing van de opleiding is het ontvangende korps het volledige bedrag verschuldigd. Vindt de overstap tijdens of enige tijd na de initiële opleiding plaats dan wordt het bedrag met een bepaalde factor verlaagd.

Volgens de Raad van Hoofdcommissarissen heeft het akkoord het karakter van een collegiale afspraak tussen korpsen onderling, waar de medewerkers geen nadelige gevolgen van zullen ondervinden. De eerste berichten van de werkvloer duiden er echter op dat korpsen niet bereid zijn torenhoge bedragen voor nieuwe medewerkers neer te tellen, hetgeen natuurlijk wel degelijk nadelig voor sollicitanten kan uitpakken.

In een kort geding dat de NPB eind vorig jaar heeft gevoerd, heeft de rechter te kennen gegeven dat korpsen met elkaar mogen afspreken wat ze willen zolang ze er maar voor zorgen dat sollicitanten er geen hinder van ondervinden. Krijg je te horen dat het geen zin heeft te solliciteren of word je vanwege het nieuwe herenakkoord afgewezen, neem dan zo snel mogelijk contact met de NPB op. De NPB realiseert zich heel goed dat je je als sollicitant in een precaire positie bevindt en er niet meteen met kort gedingen en dergelijke geschermd moet worden. Daarom zal altijd eerst geprobeerd worden het korps ervan te overtuigen dat het herenakkoord sollicitanten niet in hun mogelijkheden mag belemmeren. Levert overleg met het korps niets op dan staan de advocaten van de NPB te popelen om voor je aan de slag te gaan. Uiteraard sta je zelf aan het roer: durf je een procedure niet aan dan hebben wij daar alle begrip voor en zetten we ons in om langs andere wegen het doel - het recht op vrije arbeidskeuze van de politieambtenaar - te verwezenlijken.

Gepubliceerd op 28 november 2008 door Renny de Graaf.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.