FloraHolland


Verpakkingenbelasting voor de sierteeltsector steeds duidelijker

FLORAHOLLAND (28 november 2008) - De invulling van de verpakkingenbelasting voor de sierteeltsector wordt steeds duidelijker. Eerst was daar de brancheafspraak met de sierteelt, die het probleem van de indirecte export grotendeels heeft opgelost. Vervolgens is door staatsecretaris De Jager een aantal vereenvoudigingen aangekondigd welke ook gevolgen hebben voor de sierteelt.

Brancheafspraak indirecte export
Kort samengevat houdt de brancheafspraak in dat op verpakkingen, die met sierteeltproduct op de Nederlandse markt worden gebracht en waarvan niet bekend is of deze in Nederland achterblijven of geëxporteerd worden, het sierteelt exportpercentage (86%) afgetrokken mag worden. Dit betekent echter dat de verpakkingen van importstromen die door de importeur verwijderd worden en op de Nederlandse markt worden afgevoerd, niet onder de regeling vallen en wel 100% belast worden.

Aangekondigde vereenvoudigingen
De staatssecretaris van Financiën heeft diverse wijzigingen aangekondigd die de verpakkingenbelasting moeten vereenvoudigen. De belangrijkste wijzigingsvoorstellen voor de sierteelt zijn: o Het uitzonderen van logistieke hulpmiddelen per 1 januari 2008: een deel van de sierteeltverpakkingen vallen onder deze definitie en zijn daardoor onbelast.
o Het vervallen van het onderscheid tussen primair en niet-primair tarief per 1 januari 2009: de grondslag voor de tarieven wordt hiermee vereenvoudigd. Voor sectoren die overwegend niet-primaire verpakkingen gebruiken, zoals de sierteeltsector, betekent dit echter dat de tarieven hoger worden.
De overige voorgestelde wijzigingen zijn te vinden op de website van de Belastingdienst.

Onder aan de streep zal het er op neerkomen dat met name de grotere productiebedrijven en importverwerkende bedrijven belastingplichtig zullen zijn. Importeurs die verpakkingen bij binnenkomst verwijderen en afvoeren op de Nederlandse markt worden hier het hardst geraakt.

Aangifte en informatie
De officiële voorlopige aangifte moet voor 31 december 2008 bij de Belastingdienst binnen te zijn. De uiterlijke datum voor de definitieve aangifte van 2008 is 31 maart 2009.

Op onze website onder Logistiek - Verpakkingenbelasting vindt u meer informatie die u verder helpt bij het bepalen van uw belaste verpakkingenstroom en bij het invullen van u belastingaangifte. Meer informatie is ook te vinden op de website van de Belastingdienst.