Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Rol risicogenen voor coeliakie ontraadseld

Publicatiedatum: 28 november 2008 | NIEUWSBERICHT Aandachtsgebieden: Research

Glutenintolerantie (coeliakie) ontstaat door een uit de hand gelopen afweerreactie tegen gluteneiwitten, die veel voorkomen in graanproducten. Het enzym weefseltransglutaminase blijkt hierbij een essentiële rol te spelen. Deze ontdekking werpt meer licht op hoe coeliakie ontstaat, schrijven de onderzoekers in Nature van 27 november.

Normaal helpt weefseltransglutaminase bij het repareren van weefsel, maar het is ook in staat gluten te modificeren. Deze modificatie zorgt voor een sterke immuunreactie tegen gluten. "Uit de nieuwe studie blijkt dat de normale vorm van gluten door slechts enkele T-cellen van coeliakiepatiënten herkend", vertelt immunoloog prof. dr. Frits Koning, coauteur van het artikel. "De gemodificeerde vorm lokt een veel bredere respons uit. Dit zorgt het uit de hand lopen van de immuunreactie in de dunne darm, die de normale structuur van microvilli die het oppervlak vergroten doet verdwijnen. Hierdoor kunnen klachten als diarree en groeivertraging ontstaan."

Lang niet iedereen krijgt echter coeliakie. Er is altijd een genetische gevoeligheid aanwezig. Zonder een van de twee genetische varianten, HLA-DQ8 of HLA-DQ2, krijg je geen coeliakie. Er zijn nog veel andere HLA-moleculen bekend, maar die kunnen geen gluten binden. Daar treedt de eerste essentiële stap voor het ontwikkelen van coeliakie dus nooit op.

Maar een heel groot deel van de mensen, ongeveer de helft, heeft wél een risicovariant. Toch lijdt maar 1 procent van de mensen aan glutenintolerantie. Er zijn dus zeker nog andere factoren belangrijk. De grote vraag is wat die factoren zijn. Net als bij auto-immuunziektes als reuma en type I diabetes wordt aan een infecties gedacht. Koning: "Zo'n infectie veroorzaakt weefselschade, waardoor weefseltransglutaminase actief wordt. Normaal reageert het immuunsysteem in de dunne darm niet zo gauw. Maar door zo'n infectie zou het kunnen dat er net een T-cel doorheen glipt die tegen gluten reageert. Als zulke immuuncellen er eenmaal zijn, dan blijf je die voor de rest van je leven houden."

Darminfecties komen veel voor bij kinderen. Dat zou kunnen verklaren waardoor coeliakie vaak bij kinderen ontstaat. Maar glutenallergie kan ook later in het leven ontstaan. "Er zit een piek bij de kinderleeftijd en rond vijftig jaar, maar het kan op iedere leeftijd ontstaan", aldus Koning. Het door hem geleide Celiac Disease Consortium is van plan een biobank op te zetten met lichaamsmateriaal van coeliakiepatiënten. "Dit kunnen dan hoplelijk gebruiken om meer inzicht in de trigger van coeliakie te krijgen."