Partij van de Arbeid

Bellen en sms'en goedkoper

28-11-2008 12:51

Ministers van de 27 Europese lidstaten hebben besloten dat mobiel bellen, mobiel internetten en sms'en nog voor de zomer goedkoper wordt. PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken: Dit is goed nieuws voor de Nederlandse vakantiegangers.

Het nieuwe tarief, een stuk lager dan het huidige, zal op 1 juli ingaan. De nieuwe regeling zorgt ervoor dat smsjes door heel Europa elf cent (exclusief btw) zullen gaan kosten. Mobiel data downloaden krijgt een prijskaartje van één euro per megabyte. Mobiele gesprekken zullen per seconde afgerekend gaan worden in plaats van afgerond op hele minuten. Heemskerk: Dit is goed nieuws voor de Nederlandse vakantiegangers.

De hoge tarieven waren Europa al lange tijd een doorn in het oog. Heemskerk: De gsm is jarenlang een melkkoe geweest. Mensen keken naar het mobieltje en de tarieven in eigen land, zonder zich te realiseren dat bellen of gebeld worden vanuit het buitenland erg duur is. Heb je op het strand even een paar mailtjes opgehaald, ben je meteen tientallen euros kwijt.

Bellen in het buitenland met een Nederlandse gsm is momenteel zo duur door zogeheten roaming afspraken. Hierin zijn de tarieven vastgelegd die de telefoonmaatschappijen elkaar onderling in rekening brengen als een buitenlander gebruik maakt van het lokale netwerk. Smsjes vanuit het buitenland kosten nu gemiddeld 29 cent.

Staatssecretaris Heemskerk is tevreden met het genomen besluit: Dit is een van de zaken waarin Europa concreet kan laten zien dat het maatregelen kan nemen. Het Europees Parlement moet het besluit naar verwachting nog goedkeuren.