Gemeente Purmerend

Sloot zorgt voor onaangename lucht

28 november 2008

Waterplan Purmerend pakt stankoverlast aan

Bij de waterpartijen aan de Boterbloem en het Rietsingelpad in de Gors hangt al geruime tijd een onaangename lucht. Uit het waterplan blijkt na onderzoek van de gemeente Purmerend en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wat deze geurhinder veroorzaakt.

De dichte struiken op de geluidswal bij de Boterbloem zorgen voor een grote hoeveelheid bladafval. De bladeren vormen een dikke laag organisch materiaal op de bodem van de sloot, waardoor die minder diep wordt. Daarnaast is er weinig stroming in de waterpartijen. Hierdoor ontstaat veel kroos op het wateroppervlak, dat vervolgens ook weer afsterft. De laag organisch materiaal gaat rotten en dit leidt tot stankoverlast.

Hoe lossen we dit op?
Om ervoor te zorgen dat de stankoverlast zo snel mogelijk verdwijnt, wordt in de sloot tussen de Jaagweg en de Boterbloem versneld gebaggerd, namelijk in december 2008. Daarnaast onderzoeken de gemeente en het hoogheemraadschap een meer structurele oplossing door de doorstroming in de sloten te verbeteren. Meer informatie over de baggerwerkzaamheden in Purmerend kunt u vinden op de website van het hoogheemraadschap onder www.hhnk.nl/bij u in de buurt/purmerend.