VTW pleit voor aparte sectorcode honorering corporatiebestuurders

28/11/2008 13:33

VTW

De discussie over de hoogte van salarissen in de semi-publieke sector is politiek en maatschappelijk volop gaande. De VTW, met ruim 1500 commissarissen in woningcorporaties die lid zijn, voelt zich medeverantwoordelijk voor een duurzame oplossing waar de corporatiesector en de politiek zich in kunnen vinden. De leden van de VTW bepalen immers de beloning van de directeur-bestuurders van corporaties. Zij zijn, als Raad van Commissarissen, de werkgever van de directeur-bestuurders.

De VTW pleit, net als de minister voor WWI, voor een nieuwe aparte code voor de honorering van bestuurders in de woningcorporatiesector. De VTW ziet in de huidige adviesregeling Izeboud een goede basis, mits er meer nadruk komt te liggen op de kwalitatieve aspecten van de taken van de bestuurder. In de nu gebruikte parameters voor de vaststelling van de functiezwaarte en het daarbij behorende beloningsniveau, bepalen vooral kwantitatieve gegevens de functiezwaarte. De aandacht voor sociaal beheer en maatschappelijke prestaties lijkt onderbelicht.

De VTW wil daarnaast de discussie over de gewenste referentiemarkt (minder profit en meer non-profit) betrekken bij het bepalen van de nieuwe code. Het is de vraag welke markten echt concurrerende markten voor directeur-bestuurders zijn. Die bepalen immers voor een groot gedeelte hun "marktwaarde".

Voor een goed onderbouwde nieuwe sectorcode zal de VTW begin 2009 het initiatief nemen om, samen met Aedes, de bestaande adviesregeling Izeboud te evalueren en te monitoren.

De VTW is uiteraard voor maximale transparantie van de gemaakte beloningsafspraken per corporatie.





http://www.vtw.nl