Gemeente Venlo


Bergstraat: 10 van de 21 panden behouden

28-11-2008

Bijna alle beeldbepalende panden in de Bergstraat kunnen bij de herontwikkeling worden behouden. Dat is het resultaat van aanvullend onderzoek dat het college van Venlo heeft laten verrichten. Op basis daarvan hebben de gemeente Venlo en Woningstichting Venlo-Blerick nu afgesproken om vier extra panden te handhaven. Dit is een rechtstreeks gevolg van de discussie die begon nadat de eerste plannen voor herontwikkeling van het Blok Bergstraat in de wijk Q4 bekend werden.

"Ik ben verheugd met deze uitkomst," reageert wethouder Peter Freij. "We hebben het politieke en maatschappelijke signaal goed verstaan. Van de andere kant moeten we ook keuzes maken om tot een duurzame vernieuwing te komen. Dit besluit doet recht aan allebei. De nieuwe panden zullen zich straks mooi voegen bij de bestaande. We kunnen nu weer met volle kracht vooruit."

Het Blok Bergstraat is omsloten door de Bolwaterstraat, Kwietheuvel, Lichtenberg en Helschriksel. De Bergstraat scheidt het plangebied in tweeën. Het aanvullend onderzoek spitste zich toe op de panden 5, 9 en 14. Deze zijn in eerdere rapporten aangemerkt als beeldbepalend. Centraal stond de vraag of deze in een of andere vorm behouden zouden kunnen blijven. Onderzocht is of de panden bouw- en woontechnisch geschikt te maken zijn voor toekomstig gebruik. Verder is gekeken of de gevels passen in het toekomstige straatbeeld.

De conclusie is dat behoud van nummer 5 geen haalbare kaart is. Voor 9 en 14 ligt dat anders: deze panden zijn bouwtechnisch in redelijk tot goede staat en hebben voldoende (toekomstige) gebruikswaarde. Handhaven van nummer 14 heeft tot gevolg dat ook nummer 16 en 18 behouden kunnen blijven. Daarmee ontstaat een samenhangend blok met de Bolwaterstraat. In totaal blijft daardoor de helft van de panden behouden.

Invulling Bergstraat
In overleg met Woningstichting Venlo-Blerick heeft het college van B&W 25 november besloten dat de panden Bergstraat 9, 14, 16 en 18 behouden blijven (naast de nummers 13, 15, 17, 19 en 21). Woningstichting Venlo-Blerick is inmiddels begonnen met het ontwerpproces. Zij heeft daarvoor twee architectenbureaus benaderd. Verschillende jonge architecten van deze bureaus gaan op pandniveau ontwerpen, waardoor een grote diversiteit aan woningen ontstaat die typerend is voor de Bergstraat. Door behoud van nummer 9 ontstaat een gat, aangezien 13 ook behouden blijft en nummer 11 gesloopt wordt. De woningstichting ziet dit als een kans voor een bijzondere invulling. Op deze plek, in Q4, moet het eerste Cradle to Cradle huis van Venlo gebouwd worden, aldus directeurbestuurder Arnold van Hoof: We willen dat cultuur en creativiteit ook na de stadsvernieuwing een belangrijke plaats blijven houden in Q4. Daarom willen wij ook in de plint van enkele nieuwe panden, ruimtes realiseren voor creatieve ondernemers. Daar komt bij dat we in nauwe samenwerking met creatieve mensen uit Q4 van de Jacobskapel en het aangrenzende gemeentekantoor aan de Kwietheuvel, een bijzonder bedrijfsverzamelgebouw voor creatieve ondernemers willen realiseren.

Vervolg
Tijdens een informatiebijeenkomst Blok Bergstraat krijgen bewoners en ondernemers een toelichting op de onderzoeksresultaten en op de planning van de herstructurering Blok Bergstraat. Deze bijeenkomst vindt plaats op 2 december in Domani, van 19:00 tot 21:00 uur. Het ontwerpproces, de sloopwerkzaamheden en de bouwvoorbereidingen van het westelijk blok, lopen van begin 2009 tot begin 2010. In het voorjaar van 2010 start Woningstichting Venlo-Blerick met de nieuwbouw in het westelijk blok van de Bergstraat. Het oostelijk blok is in het najaar van 2010 aan de beurt. In de zomer van 2012 verwacht Woningstichting Venlo-Blerick klaar te zijn met alle werkzaamheden in dit deel van Q4, inclusief de verbouwing van de Jacobskapel/ Kwietheuvel.

Cultuurhistorie en wijkontwikkeling
De herontwikkeling van het Blok Bergstraat moet leiden tot een versterking van het historische karakter van de Bergstraat, en herstel van de schaalgrootte. Beide zijn in de loop der tijd sterk aangetast. Met behulp van variërende gevels, goot- en nokhoogten, materiaal- en kleurgebruik en van historische straatverlichting kan het oude binnenstedelijke woonmilieu worden teruggebracht. Via handhaving van de bestaande bebouwing, en door het realiseren van nieuwbouw.