Gemeente Venlo


Restauratie Ketelhuis op stoom

28-11-2008

De restauratie van het Ketelhuis in Steyl kan de tweede fase ingaan. Recent zijn nieuwe toezeggingen binnengekomen van het Prins Bernhard Cultuurfonds (EUR15.000), de provincie Limburg (EUR24.972) en de gemeente Venlo (eveneens EUR24.972). Afgelopen juli kende de Rijksdienst Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten de maximale subsidie toe van EUR175.000. In combinatie met eerder ontvangen toezeggingen komt het totaal budget net boven de 500.000 euro.

De begroting voor de restauratie is daarmee rond. Voor het behoud van het ketelhuis met de bijbehorende schoorsteen, is een nieuwe stichting "Behoud Monumenten Steyl" opgericht. Die gaat zich in de toekomst ook bezighouden met andere te behouden monumenten in het kloosterdorp.

De tweede fase van de restauratie houdt in dat alle bouwkundige gebreken en de schoorsteen kunnen worden hersteld. Ook de oude ketels kunnen worden opgeknapt. Verder kan een ontvangst- en presentatieruimte worden gerealiseerd.

Het ketelhuis is een rijksmonument. Eerder werd al de eerste fase uitgevoerd (volledige reconstructie van het dak) in een grensoverschrijdende samenwerking met Goch en Kevelaer.