TenneT


Groen licht voor gemeenschappelijke toewijzing van transportcapaciteit

28-11-2008

CASC-CWE organiseert eerste gemeenschappelijke veiling van langetermijncapaciteit op de grenzen tussen de vier landen in Centraal-West-Europa

CASC-CWE (Capacity Allocation Service Company for the Central Western European Electricity Market), de door de netbeheerders van Centraal-West-Europa opgerichte gemeenschappelijke onderneming voor grensoverschrijdende diensten, heeft vandaag de eerste gemeenschappelijke veiling van jaarlijkse en maandelijkse capaciteit op de grenzen tussen Frankrijk, België, Nederland en Duitsland georganiseerd. De veilingen vormen een primeur voor een Europese regio van zo grote omvang, en zijn een belangrijke stap op weg naar integratie van de verschillende nationale elektriciteitsmarkten.

De marktpartijen kunnen nu voor het eerst hun verzoeken indienen bij één gemeenschappelijk veilingbureau. In het verleden moesten verzoeken bij verschillende bureaus worden ingediend. De nieuwe opzet geldt voor de jaarlijkse capaciteit voor 2009 en voor de maandelijkse capaciteit met ingang van december 2008. Vanaf het voorjaar van 2009 zullen ook de dagveilingen door CASC-CWE op basis van gemeenschappelijke regels worden georganiseerd (onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties).

De veilingen vormen de eerste concrete stap waardoor marktpartijen kunnen gaan profiteren van de versterkte marktwerking die het gevolg is van de ondertekening op 6 juni 2007 van een gemeenschappelijke intentieverklaring door de energiebeurzen, netbeheerders, energieministers, regelgevende instanties en vertegenwoordigers van de marktpartijen in de vijf betrokken landen (België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland). Hierdoor is de grootste regionale elektriciteitsmarkt van Europa ontstaan.

De aandeelhouders van CASC-CWE zijn Cedegel Net, Elia, EnBW TNG, E.ON Netz, RTE, RWE TSO en TenneT. De gemeenschappelijke intentieverklaring heeft tot doel om de elektriciteitsmarkten in Centraal-West-Europa aan elkaar te koppelen en de coördinatie te verbeteren ten behoeve van een hogere leveringszekerheid.

Website: http://www.casc-cwe.eu/