Gemeente Vlaardingen


Lokaal alcohol matigingsproject start in Vlaardingen

28 november 2008

Op vrijdag 28 november hebben wethouder Peter van der Zwan (Volksgezondheid / Financiën) en Sjef Czyzewski, voorzitter Raad van Bestuur Bouman GGZ het startsein gegeven voor het LAM-project. LAM staat voor het lokale alcohol matigingsproject in de regio Nieuwe Waterweg Noord. Vlaardingen is hiermee de eerste gemeente die in de regio Nieuwe Waterweg Noord een officiële start maakt met de uitvoering van het project. De gemeenten Schiedam en Maassluis zullen dit op een later moment doen. Overigens is Bouman GGZ al afgelopen voorjaar begonnen met het inzetten van allerlei activiteiten in de regio, dit ging alleen nog niet onder de naam LAM.

Het is overduidelijk dat het gebruik en misbruik van alcohol onder jongeren de laatste jaren fors is toegenomen. Jongeren in Nederland drinken steeds meer, steeds jonger en steeds vaker. De Rijksoverheid heeft de noodklok geluid en zet met haar preventiebeleid voor de komende jaren in op het stabiliseren en zo mogelijk terugdringen van de alcoholconsumptie onder jongeren.
Regionale overheden zitten dichter bij het vuur en zijn in staat om relevante partners te mobiliseren en te verenigen. De gemeente Vlaardingen is centrumgemeente op het gebied van verslavingszorg in de regio Nieuwe Waterweg Noord. Als centrumgemeente heeft de gemeente Vlaardingen Bouman GGZ preventie gevraagd een project specifiek gericht op de jeugd te ontwikkelen.

Wethouder Van der Zwan en Voorzitter Bestuur Bouman GGZ geven startsein LAM-project
Wethouder Peter van der Zwan (links) en Sjef Czyzewski, bestuursvoorzitter Bouman GGZ, geven het startsein voor het 'LAM-project'. (Foto John Sas)

Regionale aanpak
Omdat alcoholmatiging een zaak is die meer kans van slagen heeft als velen de handen in elkaar slaan, is een gedeelde visie bij opvoeders, professionals en beleidsmakers nodig. Daarom werkt Bouman GGZ in de uitvoering van het project nauw samen met diverse uitvoerende partijen, als politie en jeugd- en jongerenwerk. De regio Nieuwe Waterweg Noord onderscheidt zich met deze integrale aanpak. Jongeren worden aangesproken op straat, op school, in hun vrije tijd, in de zorg en thuis. Deze aanpak is alleen mogelijk door de goede samenwerking tussen de gemeente, Bouman GGZ, politie, sportverenigingen, jeugd- en jongerenwerk, Voedsel- en Warenautoriteit, zorg en andere organisaties. Vlaardingen, Maassluis en Schiedam zijn met de nieuwe integrale aanpak voorloper op het gebied van alcoholmatiging onder jongeren.

Doelen
Voor het project zijn 2 hoofddoelen gesteld. Het eerste doel is dat jongeren, die jonger dan 16 jaar zijn over de periode 2008-2011, niet méér gaan drinken dan in de periode 2003-2006. Daarnaast moet het besef bij jongeren ouder dan 16 jaar toenemen dat het overmatige gebruik van alcohol schadelijk is en risicos met zich meebrengt.

Klankbordgroep
Een klankbordgroep bestaande uit ambtelijke vertegenwoordigers van de drie gemeenten, politie en vertegenwoordigers van de uitvoerende partijen toetst en evalueert de gekozen koers en uitgezette activiteiten. Eventueel wordt er door de bevindingen van de klankbordgroep bijgestuurd in de uitvoering van het project. De klankbordgroep wordt ook ingezet als de linking pin naar de verschillende doelgroepen.

Het project heeft een jaarlijkse begroting (2008 2011) van 100.000,- , wordt gefinancierd vanuit de centrummiddelen verslavingszorg en maakt onderdeel uit van de jaarlijkse subsidie aan Bouman GGZ.