Onderwijsbond CNV


Nieuws

28 november 2008

Stichting Scholengroep Christelijk Onderwijs uit Kampen winnaar Beste schoolvoorbeeld 2008

Categorie: Veilig en Gezond werken

Bezoekers van het arbocongres voor het voortgezet onderwijs `Nu in de praktijk' verkozen Stichting Scholengroep Christelijk Onderwijs (SSCO) uit Kampen tot school met de meest inspirerende aanpak voor een veilig en gezond werkklimaat voor leraren en leerlingen. Het congres en de verkiezing van het `Beste Schoolvoorbeeld 2008' zijn een initiatief van kennis- en adviescentrum Arbo-VO.

Het congres `Nu in de praktijk' stond in het teken van actuele arbo-ontwikkelingen in het voortgezet onderwijs, waaronder de recent verschenen Arbocatalogus-VO. Hiermee heeft het voortgezet onderwijs als eerste onderwijssector een eigen specifieke beschrijving van normen en regels voor een veilige werk- en leeromgeving. Op het gratis digitale kennisplatform www.arbocatalogus-vo.nl kan iedereen in het voortgezet onderwijs gebruik maken van tips en praktijkvoorbeelden en de regels raadplegen. In lijn met het platform kregen deelnemers aan het congres praktische oplossingen, adviezen van collega's en hulpmiddelen om hun eigen school veiliger en gezonder te maken.

Inspirerende oplossingen
Voorafgaand aan het congres riep Arbo-VO scholen op om hun arbo-initiatieven te delen met anderen. De jury beoordeelde de ingezonden schoolvoorbeelden op effectiviteit, overeenstemming met de Arbocatalogus-VO en waarde voor andere scholengemeenschappen. De drie finalisten presenteerden zich tijdens de `grande finale' van het Arbocongres met een filmreportage. Het publiek verkoos de SSCO uit Kampen tot winnaar van Het beste Schoolvoorbeeld 2008. Het Commanderij College uit Gemert en het Carmel College Salland eindigde beide op de tweede plaats. De drie films zijn te bekijken op www.arbocatalogus-vo.nl. Ook de andere schoolvoorbeelden over specifieke maatregelen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren staan op www.arbocatalogus-vo.nl.

Centrum voor leren en ontwikkeling
Het winnende schoolvoorbeeld van de SSCO raakt verschillende arbo-aspecten die invloed hebben op de werkdruk, agressie en de balans tussen werk en privéleven. De scholengemeenschap heeft een Centrum voor leren en ontwikkeling opgericht, er is aandacht voor generatiemanagement en vitaliteitbeleid, er is een psycholoog in dienst, elke locatie heeft een eigen vertrouwenspersoon en eenmaal per jaar houdt de SSCO een medewerkerstevredenheidonderzoek.

Het juryoordeel
Net als de bezoekers van het congres was de jury zeer enthousiast over de initiatieven van de SSCO. Juryvoorzitter Jo Simons, secretaris van de adviesraad van Arbo-VO: "We zijn er bijzonder van gecharmeerd dat de school zelf een expertisecentrum heeft opgezet. Dat wil namelijk zeggen dat arbo echt een plek heeft gekregen in de organisatie. Dit is echt een schoolvoorbeeld van goed werkgeverschap. Het raakt de zachte, mensgerichte kant van de arbo." De SSCO ontving een geldprijs van 2.500 euro, vrij te besteden aan een project ter verbetering van de arbeidsomstandigheden op de school. Het Commanderij College en het Carmel College Salland ontvingen beide 500 euro voor het delen van hun inspirerende ideeën.

Over Arbo-VO
Arbo-VO is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum voor het voortgezet onderwijs. Arbo-VO heeft als belangrijkste doelstelling het voorgezet onderwijs te ondersteunen bij de invulling van hun verantwoordelijkheden op het gebied van arbeidsomstandigheden, verzuim en re-integratie. Goede arbeidsomstandigheden zijn hierbij een voorwaarde voor goed onderwijs. Arbo-VO is een project van de VO-raad, de sectororganisatie van het voortgezet onderwijs.
---