Ministerraad


Kabinet in gesprek met vakbonden en postbedrijven over arbeidsvoorwaarden nieuwe postbezorgers

Persbericht | 28-11-2008

Sociaal aanvaardbare arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers van nieuwe postbedrijven is een van de voorwaarden die het kabinet steeds heeft gesteld aan het opheffen van het laatste deel van het monopolie op de postmarkt (brieven tot 50 gram). Om definitief te kunnen constateren of aan deze voorwaarde van zorgvuldige openstelling van de postmarkt is voldaan, gaat het kabinet op korte termijn in gesprek met postbedrijven en vakbonden. In het gesprek zal worden bekeken hoe het proces rond de arbeidsvoorwaarden van nieuwe postbezorgers verder vorm kan krijgen en hoe de overheid dat kan ondersteunen. Dit heeft de ministerraad besloten op voorstel van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken en minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het kabinet is van mening dat er constructieve stappen zijn gezet voor de arbeidsvoorwaarden van de bezorgers van de nieuwe postbedrijven. De sociale partners in de postsector hebben op 12 november jl. een CAO afgesloten voor de nieuwe postbedrijven. Daarin is afgesproken dat de nieuwe postbedrijven toegroeien naar een situatie waarin hun postbezorgers werken op basis van een arbeidscontract met bijbehorend uurloon in plaats van werken op basis van een opdrachtovereenkomst waarbij wordt betaald aan de hand van stukloon. Verschillende partijen hebben verzocht om wettelijke maatregelen om het nu gestarte, constructieve proces te ondersteunen. Het kabinet zal daarom op korte termijn met de partijen om de tafel gaan.

Het kabinet zal de Tweede Kamer zo snel mogelijk informeren over de uitkomsten van dit overleg en de te nemen wettelijke maatregelen.