Ministerraad


Najaarsnota 2008: EMU-saldo stabiel, EMU-schuld neemt toe

Persbericht | 28-11-2008

Het EMU-saldo komt in 2008 naar verwachting uit op een overschot van
1,1 procent Bruto Binnenlands Product (BBP). Dat betekent een lichte verslechtering van -0,1 procent BBP ten opzichte van de cijfers die met Prinsjesdag zijn gepresenteerd. De daling wordt veroorzaakt door het saldo van tegenvallende belasting- en premie-inkomsten (-0,3% BBP) en anderzijds meevallende aardgasbaten (+0,2 % BBP). De EMU-schuld stijgt door de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de stabiliteit op de financiële markten te herstellen. In de Miljoenennota 2009, werd nog uitgegaan van een EMU-schuld van 42,1 procent BBP, nu is dat 57,3 procent BBP. Tegenover deze toegenomen bruto schuld staat echter een toegenomen onderpand voor de Nederlandse Staat.

De ministerraad heeft op voorstel van minister Bos van Financiën ingestemd moet toezending aan de Tweede Kamer van de Najaarsnota 2008 waarin deze cijfers zijn opgenomen. De Najaarsnota is de laatste begrotingsnota van het jaar en geeft inzicht in de wijzigingen in de uitvoering van de begroting van 2008.

Sinds de Miljoenennota 2009 is het economische beeld sterk veranderd door de turbulentie op de financiële markten. Het kabinet was genoodzaakt in te grijpen. Dit heeft ook consequenties voor de overheidsfinanciën. De maatregelen zijn bedoeld om de stabiliteit in het financiële systeem terug te brengen. De Najaarsnota geeft daarom ook een beeld van de budgettaire gevolgen van deze maatregelen voor 2008 en 2009.