Vlaamse Overheid

vernieuwde aanpak van gewichts- en eetproblemen

Eetexpert krijgt 200.000 euro voor vernieuwde aanpak van gewichts- en eetproblemen

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 28 november 2008

Meer dan een miljoen Vlamingen hebben een ongezond gewicht en/of eetpatroon. In een vroeg stadium zijn eet- en gewichtsstoornissen gemakkelijker behandelbaar. Wanneer gespecialiseerde hulp nodig is, dan wordt die vaak te laat ingeschakeld. Jongeren onder de 18 jaar die binnen het jaar goed geholpen worden, herstellen meestal 100%, maar vaak worden signalen te laat herkend, weet men niet welke stappen men moet nemen, wordt er teveel geïmproviseerd of wordt er niet doorverwezen naar professionele hulp.

Steven Vanackere, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, sluit voor het eerst een convenant af met Eetexpert VZW voor de uitbouw en de ondersteuning van een kwaliteitsvolle doorverwijzing en begeleiding van mensen met een verhoogd risico op eet- en gewichtsproblemen.

Voor de periode 1 juli 2008 tot 31 december 2010 krijgt het kenniscentrum een subsidie van 200.000 euro.

Eetexpert stelt zich als doel de volksgezondheid te verbeteren op het vlak van eten en gewicht. Ze richt zich op problemen die verband houden met eetgedrag en de daaruit voortvloeiende problemen met betrekking tot lichaamsgewicht (anorexia, boulimie). Eetexpert richt zich ook op alle ziekten en aandoeningen, sociale omgevingsfactoren, factoren inzake ontwikkeling en levensstijl die hiermee kunnen samenhangen. De vzw is een kenniscentrum voor de overheid, hulpverleners, organisaties en personen die met deze problemen te maken hebben.

Bij eetproblemen gaat het om meer dan alleen een onevenwicht tussen calorie-inname en calorieverbruik. 86% van de obese jongeren blijkt eetgestoorde manieren te gebruiken om gewicht te verliezen. Eetexpert gaat daarom uit van een vernieuwde visie op de problematiek van eet- en gewichtsstoornissen bij kinderen. Om tot effectieve preventie of gedragsverandering te komen, leggen zij de nadruk op de psychische component, die vaak aan de basis ligt of het gevolg is van eetproblemen. Centraal staat het versterken van gezond gedrag en het bevorderen van zelfvertrouwen, positieve lichaamsbeweging en weerbaarheid. Niet alleen wat en hoeveel men eet, is belangrijk bij de preventie en het detecteren van eetstoornissen. Ook het zelfbeeld, het lichaamsbeeld en hoe men met emoties omgaat, zijn van belang.

Eetexpert zal via deze nieuwe convenant een belangrijke rol vervullen in de realisatie van het Vlaams actieplan Voeding en Beweging, dat vorige maand op de gezondheidsconferentie Voeding en Beweging werd voorgesteld.

Meer informatie: www.eetexpert.be

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be