Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk
26 november 2008 OWB/WG-83484

Onderwerp
Grote onderzoeksfaciliteiten

In mijn brief van 19 september (TK2008/2009, 21 501-30 en 22 112, nr 193) heb ik toegezegd u voor het eind van het jaar te zullen informeren over de besluitvorming over de Nederlandse inzet inzake grootschalige Europese onderzoeksfaciliteiten, op basis van het eindrapport van de Commissie Van Velzen en het advies van NWO en SenterNovem dat ik hierbij meezend.

Dit advies is op mijn verzoek opgesteld om helderheid te krijgen hoe de financiële middelen die ik aan de NWO-begroting voor grote onderzoeksfaciliteiten heb toegevoegd (in totaal in deze kabinetsperiode 63 miljoen) zo goed mogelijk kunnen worden aangewend voor de financiering van de acht door de Commissie Van Velzen geselecteerde Europese onderzoeksfaciliteiten waar Nederland met voorrang aan mee zou moeten doen.

NWO en SenterNovem adviseren op basis van een advies door een onafhankelijke commissie, om de volgende vijf (van de acht) onderzoeksfaciliteiten te financieren;

KM3Net: Een grote diepzee Neutrinotelescoop die door de astrodeeltjesfysicagroep van Nikhef (een NWO/FOM-instituut) ontwikkeld en gebouwd wordt en samen met Europese partners en participatie door de industrie in de Middellandse zee zal worden geplaatst.

BBMRI: Biobanking and Biomolecular Resources Research Infrastructure. Dit is een geïntegreerde biobank voor biomedisch onderzoek waarbij datasets met elkaar in verband gebracht kunnen worden, waardoor aanzienlijke meerwaarde voor het onderzoek wordt gecreëerd.

ESSurvey: European Social Survey. Dit is een al langer lopend Europees onderzoeksprogramma waarbij om de twee jaar circa 50.000 mensen in Europa worden geïnterviewd. Het betreft de dataverzameling in Nederland en methodologisch onderzoek naar de verbetering van het instrument. Het ESS biedt een ondergrond voor beleidswetenschappelijk onderzoek.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

E-ELT: European Extremely Large Telescoop. Dit betreft de volgende generatie optische telescopen met een diameter van 30 ­ 50 meter om kennis te vergaren over exoplaneten en de opbouw en evolutie van het heelal. Het Nederlandse deel betreft de participatie in de ontwerpfase van vier meetinstrumenten en een leidende rol in de bouw van één van de meetinstrumenten in de bouwfase.

CLARIN: Common Language Resources and Technology Infrastructure. Het betreft de opzet, coördinatie en beschikbaarstelling van taal- en spraaktechnology via een e-science faciliteit voor de humaniora (en taalkunde in het bijzonder). Het Nederlandse deel richt zich op de ontsluiting c.q. gebruiksvriendelijke wijze van toegang verschaffen met daarbij aandacht voor technische implicaties.

Ik neem dit advies onverkort over en zal aan NWO vragen de desbetreffende onderzoeksfaciliteiten conform het advies te financieren ten laste van de daarvoor gereserveerde middelen op de NWO- begroting.

Tijdens de Raad voor Concurrentievermogen op 2 december a.s. zal worden gesproken over de stand van zaken met betrekking tot de "roadmap" die twee jaar geleden door het Europese Strategie Forum voor onderzoeksinfrastructuren (ESFRI) werd opgesteld. Ook zal worden stilgestaan bij de vraag hoe Europese financieringsbronnen zoals structuurfondsen en leningen van de Europese Investeringsbank (EIB) hiervoor kunnen worden ingezet. Het Franse voorzitterschap heeft mij uitgenodigd informeel van gedachten te wisselen over de manier waarop de roadmap het beste kan worden gerealiseerd. Ik zal in dit verband aangeven dat Nederland aan de bovengenoemde projecten actief zal deelnemen.

De kabinetsreactie op de Nederlandse roadmap, opgesteld door de Commissie Van Velzen ontvangt u begin volgend jaar.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk