Gemeente Rotterdam

Op 27 november vond het congres Op weg naar een klimaatbestendige samenleving plaats in de Doelen te Rotterdam. Tijdens dit congres werd het nieuwe onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat gelanceerd. Regio Rotterdam is hotspot in dit landelijke onderzoeksprogramma.

Wethouder Bolsius schetste tijdens zijn openingspeech de uitdagingen voor Rotterdam als gevolg van klimaatverandering en de wijze waarop Rotterdam daarmee omgaat. In het ochtendprogramma kwam aan de orde wat er nationaal en internationaal gebeurt op het gebied van klimaatverandering en klimaatadaptatie. Dit werd toegelicht door prominente sprekers zoals Jacqueline Cramer (minister van VROM), Ken Livingstone (voormalig burgemeester van Londen), Jim Hansen (directeur van de NASA en doceert aan de Columbia University) en Cees Veerman (voorzitter raad van toezicht Kennis voor Klimaat en voorzitter Deltacommissie).

De conferentie werd georganiseerd door twee onderzoekprogrammas, Klimaat voor Ruimte en Kennis voor Klimaat. Klimaat voor Ruimte loopt al sinds 2004. Kennis voor Klimaat is net van start gegaan. Het is een programma waarin kennisinstituten (de zogenaamde kennisaanbieders) nauw samenwerken met de kennisvragers (overheid en bedrijfsleven). Zeven gebieden in Nederland staan centraal, de zogeheten hotspots. Daaronder vallen onder meer de regio Rotterdam, Schiphol en Haaglanden, gebieden die sterk te maken krijgen met klimaatverandering en waar veel vragen leven over de toekomst. Gezien het karakter van de regio Rotterdam ligt binnen deze Hotspot de nadruk op het thema water. Het Klimaatonderzoek in Rotterdam richt zich vooral op de onderwerpen waterveiligheid, Transport over water en Klimaatbestendig bouwen. Het blijft niet alleen bij kennisontwikkeling. De kennis en innovaties worden in Rotterdam zelf toegepast wat weer leidt tot nieuwe onderzoeksthema's.

Overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties keken samen welke kansen en bedreigingen klimaatverandering biedt. Er was ruimte voor ontmoeting tussen wetenschap en praktijk. Zo presenteerden (in het middagprogramma) de verschillende hotspots, waaronder Regio Rotterdam, hun ideeën en onderzoeksagendas. Ook werden in workshops themas uitgediept als hoe maken we onze steden klimaatrobuust?en de zilte uitdaging voor de Rotterdamse regio.

Het onderzoek dat in regio Rotterdam wordt uitgevoerd maakt onderdeel uit van het klimaatadaptatieprogramma Rotterdam Climate Proof. Kennisontwikkeling en uitvoering zijn de pijlers van het programma Rotterdam Climate Proof van Gemeentewerken Rotterdam. Door deze combinatie ontstaat een ideale proeftuin voor verder onderzoek.

Bron: Gemeentewerken, 28-11-2008