Gemeente Smallingerland

Smallingerland proeftuin

Onze gemeente is een van de twaalf gemeenten in een landelijk burgerparticipatie experiment. Het gaat om het project wijbouweneenwijk.nl in Opeinde.

Smallingerland is één van de twaalf gemeenten die als lokale proeftuin gaan dienen in een landelijk project 'In actie met burgers'. Het gaat hierbij om verschillende vernieuwende experimenten op het gebied van burgerparticipatie. Onze gemeente doet mee met wijbouweneenwijk.nl. Smallingerland wil weten of een community op internet de woonwijk van overmorgen kan ontwerpen, en wel op een dusdanige manier dat deze ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Via Wijbouweneenwijk.nl kan de hele wereld meedoen met het ontwerpen van een nieuwe woonwijk in Opeinde.

Ruim tachtig gemeenten uit heel Nederland gingen op donderdag 27 november gezamenlijk van start met 'In actie met burgers!'. Ongeveer 150 mensen die werkzaam zijn bij gemeenten gaan onder deskundige begeleiding in zogenoemde Lokale proeftuinen burgerparticipatie samen experimenteren en leren. De onderwerpen lopen zeer uiteen, van hoe burgers kunnen meedenken over de Wmo tot het zelf over een wijkbudget kunnen beschikken. In Burgers' Zoo werd bekendgemaakt welke twaalf vernieuwende burgerparticipatie experimenten een bijzondere rol krijgen. Smallingerland is daar dus één van.

'In actie met burgers!' is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het project wordt uitgevoerd wordt door het Actieprogramma Lokaal Bestuur.

De lokale proeftuinen gaan een jaar lang zoeken naar en leren van vernieuwende manieren van samenwerken met burgers. Behalve Smallingerland gaat het om de gemeenten Amersfoort, Boskoop, Breda, Dordrecht, Emmen, Haarlemmermeer, Haren, Hellendoorn, Nieuwerkerk aan den IJssel, Oude IJsselstreek en Valkenswaard.

De experimenten zijn te volgen op internet.