Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van de leden Van Baalen en Haverkamp over de arrestatie van Chen Shui-bian

28-11-2008 |

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Baalen en Haverkamp over de arrestatie van Chen Shui-bian. Deze vragen werden ingezonden op 13 november 2008 met kenmerk 2080905020.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van
Buitenlandse Zaken op vragen van de
leden Van Baalen
(VVD) en Haverkamp (CDA) over
de arrestatie van Chen Shui-bian.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de berichten dat oud-president Chen Shui-bian en een aantal politici van de Democratische Progressieve Partij (DPP) op verdenking van ambtsmisbruik in Taipei zijn gearresteerd? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Heeft u kennisgenomen van de open brief van een aantal Taiwanese en internationale rechtsgeleerden en burgerrechtenactivisten in de Taipei Times van 6 november 2008, waarin protest wordt aangetekend tegen politiek gemotiveerde arrestaties?

Antwoord

Ja.

Vraag 3
Bent u bereid de Kamer per brief nader te informeren over de kwestie Chen c.s.?

Antwoord

Wanneer daartoe aanleiding bestaat, zal ik de Kamer berichten over de ontwikkelingen rond de heer Chen Shui-bian en anderen.

Vraag 4
Bent u bereid, bij de huidige regering in Taiwan, aan te dringen op het toepassen van de beginselen van de democratische rechtsstaat bij het vervolgen van diegenen die worden verdacht van het plegen van ambtsmisdrijven?

Antwoord

De heer Chen Shui-bian is op 11 november gearresteerd op verdenking van het witwassen van geld, verduistering van overheidsgeld, het aannemen van steekpenningen en vervalsing van documenten. Tijdens zijn ambtstermijn, die in het voorjaar van 2008 afliep, was al een gerechtelijk onderzoek gestart naar aanleiding van deze verdenkingen. Het is aan de rechterlijke macht in Taiwan om een oordeel uit te spreken over de beschuldigingen tegen de heer Chen. Ik heb geen redenen om te twijfelen aan het rechtssysteem in Taiwan en ga er daarom vooralsnog van uit dat het proces tegen de heer Chen eerlijk, onbevooroordeeld en transparant zal plaatsvinden.


1) Website De Telegraaf, 11 november 2008