Gemeente Zoetermeer

Overgangsjaar Kern Kinderopvang

Kern Kinderopvang heeft laten weten dat er in 2009 voor een deel van de huidige klanten nog geen koppeling naschoolse opvang (nso) en vakantieopvang (vo) wordt ingevoerd, 2009 is een overgangsjaar. De gemeente drong hier op aan bij de kinderopvangorganisatie omdat ouders/verzorgers anders op korte termijn voor onvoorziene extra kosten kwamen te staan. Verantwoordelijk wethouder Muijzers: `Ik ben verheugd dat Kern een maatregel voor 2009 heeft bedacht'.

Kern heeft besloten de 800 contractanten (300 tot 350 gezinnen) die nu 40 weken na schooltijd afnemen (dus in het geheel geen vakantieopvang) in 2009 ook de mogelijkheid te bieden 40 weken af te nemen voor een bedrag van EUR 6,50 (in plaats van EUR 5,98). Dit betekent dat voor hen naschoolse opvang, zonder vakantieopvang, in 2009 dus los te verkrijgen is. Ook zal de mogelijkheid worden geboden voor ouders die hun kinderen uitsluitend naar de vakantie opvang brengen dit ook nog los kunnen afnemen voor de prijs van EUR 6.50. Op dit moment nemen 175 kinderen (ca. 125 gezinnen) incidenteel uitsluitend vakantieopvang af.

Er zal coulant worden omgegaan met mensen die slechts één dag willen afnemen, bij deze afweging hiervan spelen kwaliteit en pedagogische overwegingen een grote rol. Ouders/verzorgers die slechts één dag naschoolse opvang afnemen, krijgen hiertoe in principe de mogelijkheid.

Nieuwe ouders/verzorgers die zich aanmelden bij Kern krijgen wel te maken met de eerder genoemde koppeling naschoolse opvang en vakantieopvang. Ouders/verzorgers die zowel naschools als deels ook vakantieopvang afnemen, krijgen te maken met de koppeling.

Kern Kinderopvang is momenteel in overleg met de oudercommissies over het voorstel.

Kern Kinderopvang is één van de twee grotere aanbieders van kinderopvang in Zoetermeer. Het beleid dat Kern per 1 januari wilde invoeren is bij kinderopvanginstellingen in veel steden een gebruikelijke wijze van werken. De gemeente heeft geen zeggenschap over bedrijfsmatige beslissingen van Kern. De rol van de gemeente beperkt zich tot het handhaven en controleren van de kwaliteit van de kinderopvanginstellingen.