Gemeente Baarn

Nieuw gemeentelijk waterbeleid

De gemeente Baarn komt in december 2008 met voorstellen voor een nieuw gemeentelijk waterbeleid. Onderdeel daarvan is een pakket van maatregelen voor het omgaan met heviger neerslag in ons veranderende klimaat. Fellere buien stellen namelijk nieuwe eisen aan de waterafvoer via het riool. Het college van B&W kiest voor efficiënte, flexibele en milieuvriendelijke oplossingen en streeft ernaar de heffing van rioolrechten zo laag mogelijk te houden. In december buigt de gemeenteraad zich over het nieuwe waterbeleid.

Omdat een riolering zon 60 tot 80 jaar mee moet, is het nu al belangrijk om na te denken over toekomstige problemen in de waterafvoer. Uit de klimaatmodellen van het KNMI blijkt namelijk dat regenbuien de komende eeuw heviger zullen worden. Hoewel de jaarlijkse hoeveelheid neerslag zelf niet veel verandert, zijn het met name die hevige en relatief korte buien die problemen met de waterafvoer geven. Deze buien zorgen ervoor dat er in erg korte tijd heel veel water door de rioleringsbuizen moet worden afgevoerd. In Nederland, en ook in Baarn, is het gebruikelijk dat riolen berekend zijn op een hevige regenbui die gemiddeld eens in de twee jaar voorkomt.

De gemeente Baarn heeft nu ook in beeld gebracht welke problemen er ontstaan bij de nog zwaardere buien die gemiddeld eens in de vijf jaar voorkomen. De uitkomsten daarvan zijn weergegeven in een wateroverlastkaart van Baarn. Op die kaart is te zien waar er in Baarn problemen kunnen ontstaan bij zeer hevige buien, zoals water op straat. Door het probleem in kaart te brengen, kan er nu al een begin gemaakt worden met het werken aan oplossingen.

Afkoppelen van de riolering
Een van de oplossingen om wateroverlast bij hevige buien te voorkomen, is het vervangen van het hele riool met bredere buizen. Dat zou echter een zeer grootschalige en erg dure ingreep zijn. Een meer efficiënte, flexibele en milieuvriendelijke oplossing is te voorkomen dat schoon regenwater in het rioolstelsel terecht komt. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat in nagenoeg heel Baarn het regenwater dat op wegen en trottoirs valt schoon genoeg is om het direct in de bodem te brengen. Dit kan relatief eenvoudig gebeuren door het afkoppelen van bepaalde onderdelen van de bestaande riolering. Daardoor zakt schoon regenwater direct in de grond en raakt het deel van de riolering voor de afvoer van vuil water niet langer overbelast bij zeer hevige regenbuien.

Die oplossing, het afkoppelen van de riolering, heeft de voorkeur van het college van B&W. De gemeente heeft al in kaart laten brengen in welke delen van Baarn het grondwater diep genoeg zit om het regenwater goed naar de bodem af te kunnen voeren en welke andere mogelijkheden er zijn. De methode van het afkoppelen van de riolering is overigens niet nieuw in Baarn. Zo wordt het regenwater van het dak en de parkeerplaats van ziekenhuis Meander nu al direct in de bodem onder het Maarschalksbos ingebracht.

Grondwater
In het nieuwe gemeentelijke waterbeleid zijn ook maatregelen opgenomen voor het omgaan met grondwater. Sinds begin dit jaar de nieuwe Waterwet van kracht is geworden, zijn gemeenten verplicht een beleid te voeren voor het grondwater onder de openbare ruimte. Voor het grondwater onder particuliere percelen is in de eerste plaats de grondeigenaar verantwoordelijk. Pas wanneer particulieren grondwateroverlast niet op hun eigen terrein kunnen oplossen, kunnen zij bij de gemeente aankloppen om samen een oplossing te zoeken. Verder geldt ook hier het uitgangspunt dat schoon regenwater bij voorkeur niet via het rioolstelsel wordt afgevoerd. Daarnaast wordt voorgesteld om bij nieuwbouw van woningen eisen te stellen aan de afstand tussen de gemiddelde grondwaterstand en de kruipruimte. Op die manier blijft de kans op vochtoverlast in de woningen, bijvoorbeeld door water in de kruipruimte, tot een minimum beperkt.

Digitaal Waterloket
Een ander onderdeel van het nieuwe gemeentelijke waterbeleid is de informatievoorziening over water en grondwater. Volgens de Waterwet kan iedereen met vragen over water terecht bij de gemeente. De gemeente Baarn wil daarnaast via de gemeentelijke website een digitaal loket waar mensen antwoord krijgen op watervragen.

Ontwikkeling rioolrecht
De nieuwe Waterwet staat toe dat gemeenten de kosten van het nieuwe grondwaterbeleid doorberekenen via het rioolrecht dat inwoners jaarlijks aan de gemeente betalen. De gemeente Baarn streeft ernaar die heffing van rioolrechten zo laag mogelijk te houden. De maatregelen in het nieuwe gemeentelijk waterbeleid van de gemeente brengen een beperkte stijging van de rioolrechten met zich mee. Het rioolrecht zal in 2010 naar verwachting met vier euro per huishouden stijgen en de twee daarop volgende jaren nog met één euro. Het college vindt deze beperkte stijging te verantwoorden omdat met de voorgestelde praktische maatregelen toekomstige wateroverlast in Baarn effectief kan worden voorkomen.

De gemeenteraad neemt in december een besluit over de maatregelen in het nieuwe gemeentelijke waterbeleid.