Partij van de Arbeid

Postbezorgers: stappen vooruit

28-11-2008 03:19

Het kabinet gaat maatregelen nemen om de arbeidsomstandigheden van postbezorgers te verbeteren. Onlangs hebben de vakbonden en bedrijven een CAO gesloten voor postbezorgers die bij de nieuwe postbedrijven Sandd en Selektmail werken. PvdA-kamerlid Mei Li Vos: Dit kabinet snapt dat je zorgvuldig moet omgaan met concurrentie tussen bedrijven.'

De partijen hebben het kabinet gevraagd om hen te ondersteunen bij het verder verbeteren van de arbeidsvoorwaarden.

Het staatsmonopolie van TNT post wordt geleidelijk afgebouwd. Andere bedrijven mogen sinds 2006 ook post bezorgen. Dit kabinet vindt dat de concurrentie niet ten koste mag gaan van de mensen die werken in de post. De definitieve beslissing over het vrijgeven van het laatste deel van de postmarkt valt dan ook als zeker is dat de mensen van de post normale arbeidsvoorwaarden krijgen.

Woordvoerder Mei Li Vos: Dit kabinet snapt dat je zorgvuldig moet omgaan met concurrentie tussen bedrijven. Het afbouwen van het monopolie van TNT is goed voor de consument en de innovatie, maar mag niet over de ruggen van de postbezorgers gebeuren. Daarom hebben we ook gewacht tot dat de nieuwe bedrijven een CAO met de vakbonden hebben afgesloten. Nu worden de laatste punten op de i gezet. De CAO gaat in zodra de markt open gaat. Dan kunnen de nieuwe bedrijven groeien. Met meer zekerheid over hun marktaandeel kunnen ze ook hun werknemers de zekerheid van een contract bieden. Wel vragen de vakbonden nog om extra maatregelen van het kabinet als de bedrijven zich niet aan de afspraken houden. Staatssecretaris Heemskerk zegt dat inderdaad toe, ook voor hem is het cruciaal dat er een einde komt aan de concurrentie op arbeidsvoorwaarden in de postsector. Hij gaat samen met minister Donner in gesprek met de bonden en bedrijven over de maatregelen.

Vos: In de postmarkt is veel veranderd de afgelopen tien jaar. Veel van het sorteerwerk is geautomatiseerd. Er wordt veel meer gebruik gemaakt van email, dat leidt tot minder briefpost. Aan de ander kant worden meer pakketjes en bladen verstuurd. Al die veranderingen hebben gevolgen gehad voor medewerkers in de post. Medewerkers van TNT hebben die veranderingen van dichtbij meegemaakt. Er zijn mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt door alle veranderingen. Dat is verlies. Aan de andere kant is er meer werk gekomen bij de nieuwe bedrijven.

Medewerkers van de nieuwe bedrijven, Sandd, Selektmail zullen de komende tijd arbeidscontracten kunnen krijgen. Mensen die geen rechten hadden krijgen nu wel rechten en een fatsoenlijk loon. Vos: Dat vindt de PvdA niet anders dan normaal, al ging dat niet van een leien dakje. Het kabinet moet dan ook hard ingrijpen als een bedrijf zich niet aan de afspraken houdt.