Rechtbank Breda


Eigenaar hond Boran krijgt voorwaardelijke gevangenisstraf (hechtenis)

Breda, 28 november 2008 - De kantonrechter te Breda heeft de eigenaar van Rottweiler Boran veroordeeld tot een voorwaardelijke hechtenis van drie maanden, met een proeftijd van twee jaar. De eigenaar krijgt zijn hond terug, maar moet voldoen aan strikte voorwaarden. Deze heeft de kantonrechter als bijzondere voorwaarden geformuleerd bij de aan de eigenaar opgelegde voorwaardelijke hechtenis. Zo mag de hond alleen worden uitgelaten door de eigenaren zelf, moet hij daarbij steeds gemuilkorfd en kort aangelijnd worden, en moeten de eigenaren hun trainingen met de hond voortzetten.

De rechter acht bewezen dat er op 10 juli van dit jaar een bijtincident heeft plaatsgevonden. Bij het uitlaten beet de hond een man die stond te wachten bij een bushokje in zijn hand. De eigenaar heeft volgens de rechter daarbij onvoldoende gedaan om het bijtincident te voorkomen.

Na het bijtincident is de hond in beslag genomen. In opdracht van de rechter-commissaris is Boran door een diergeneeskundige van de Rijksuniversiteit Utrecht getest. Deze deskundige heeft geadviseerd om de hond terug te geven aan de eigenaar, onder tien strikte voorwaarden. De rechter heeft dit advies en de meeste voorwaarden overgenomen. Hij acht de eigenaar verantwoordelijk voor goed gedrag van de hond. Omdat een teruggave onder voorwaarden niet mogelijk is, heeft de rechter de voorwaarden gekoppeld aan de voorwaardelijke hechtenis.

Tevens moet de eigenaar van de hond aan het slachtoffer van het bijtincident een schadevergoeding betalen van 750 euro. Dit is een voorschot; het slachtoffer kan nog een afzonderlijke schadevergoedingsprocedure starten bij de civiele rechter.

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 28 november 2008 Naar boven