Openbaar Ministerie


* >Twee verdachten aangehouden voor plegen milieu-delicten bij...

Twee verdachten aangehouden voor plegen milieu-delicten bij Top Moerdijk

28 november 2008 - Functioneel Parket

Het Regionaal Milieu Team van de politie Midden en West-Brabant heeft afgelopen maandag in opdracht van het Functioneel parket twee verdachten aangehouden in verband met het plegen van diverse milieudelicten bij Top Moerdijk. De verdachten, te weten de directeur en een bedrijfsleider van het bedrijf, zijn in verzekering gesteld en zijn donderdag 26 november 2008 voor 10 dagen in bewaring gesteld door

de rechter-commissaris in Breda.

Onder leiding van het Functioneel Parket in 's-Hertogenbosch werd in februari 2008 door diverse opsporingsdiensten van o.a. politie, provincie, waterschap Brabantse Delta en een landelijk team van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een grootscheeps milieuonderzoek verricht op bij Top Moerdijk. Bij dit onderzoek, waarbij een groot aantal grond-, water en luchtmonsters werden genomen in en bij partijen verontreinigde grond op het terrein van Top Moerdijk, werd ook een groot gedeelte van de administratie in beslag genomen.

De verdachten is tenlaste gelegd dat zij gedurende langere periode stelselmatig de aan de milieuvergunningen verbonden voorschriften hebben genegeerd en verontreinigd water in de bodem en in het oppervlaktewater hebben geloosd.