Gemeente Middelburg

Porthos draait warm voor opening

Inwoners van de gemeente Middelburg kunnen binnenkort met al hun vragen over zorg, welzijn en opvoeden bij één loket terecht: Porthos.

Het Middelburgse college van B&W heeft het eindrapport Porthos dinsdag 18 november goedgekeurd. Vanaf 1 december gaat het loket van het ondersteuningsbureau proefdraaien om vervolgens in februari 2009 officieel open te gaan. Porthos is te vinden in het voormalige Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) aan de Sint Sebastiaanstraat 12 in Middelburg. Het pand biedt momenteel onderdak aan twee van de Porthospartners: Stichting Welzijn Middelburg (SWM) en Maatschappelijk Werk Walcheren (MWW).

Gecombineerd loket

Binnen Porthos komen het loket van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en het loket van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) samen. Naast de Wmo-taken hebben gemeenten de plicht om per 2011 tenminste één CJG te hebben waar ouders en kinderen terecht kunnen voor advies. Momenteel lopen er in Zeeland drie CJG-pilots. De Middelburgse aanpak in Porthos vormt een voor Zeeland unieke combinatie, waarbij zorginstanties efficiënt samenwerken, zodat de klant snel geholpen kan worden en een vaste contactpersoon heeft. Porthos biedt advies, ondersteuning en lichte hulp. Ook voor zaken zoals het vinden van vrijwilligerswerk, een maaltijdvoorziening regelen en hulp bij het invullen van een formulier.

Samenwerking

In Porthos werken samen: Stichting Welzijn Middelburg (SWM), Maatschappelijk Werk Walcheren (MWW), Jeugdgezondheidszorg (GGD / Zorgstroom), MEE, Indigo en Bureau Jeugdzorg. Bij complexe problemen breidt de samenwerking zich verder uit naar bijvoorbeeld Stichting Agogische Zorgcentra Zeeland (AZZ), Emergis, onderwijsinstellingen, huisartsen, kinderartsen, de Raad voor de Kinderbescherming, bureau Halt, Jeugdpolitie en Leerplicht RMC, Zorgstroom, Stichting âWerkt voor ouderenâ, stichting Arduin, Philadelphia, Regionale Commissie Verslavingszorg Zeeland (RVCZ) en de twee woningbouwverenigingen.

De naam Porthos

Porthos is de naam van een van de Drie Musketiers uit het boek van de Franse schrijver Alexandre Dumas. Vanwege het gedachtegoed van de musketiers: een voor allen, allen voor een, heeft het ondersteuningsbureau de naam van de musketier Porthos gekregen.

Gemeente Middelburg | Kanaalweg 3 | 4337 PA Middelburg | 0118 675000 | routebeschrijving | openingstijden | info@middelburg.nl