Stichting Kinderpostzegels Nederland

nieuws

The Game of Gaza
Palestijnse theatergroep op tournee door Nederland

Op vrijdag 28 november gaat in de Rotterdamse schouwburg het toneelstuk The Game van het Palestijnse jeugdtheatergezelschap Theatre Day Productions (Ayyam al Masrah, tdp) in première.

Daarmee start een tournee van ruim 20 voorstellingen in theaters en scholen in samenwerking met het Rotterdam jeugdtheatergezelschap Het Waterhuis. Even leek het erop dat de tour in het water zou vallen, omdat de acteurs uit Gaza niet naar Nederland konden komen. Ondanks diplomatieke inspanningen vanuit Nederland om de acteurs hierheen te halen, bleven de grenzen gesloten. Daarom zijn gisteren collega's van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem in hun plaats afgereisd naar Rotterdam.
The Game geschreven door Jackie Lubeck en geregisseerd door Jan Willems, is een absurdistische komedie, gebaseerd op een situatie van voortdurende schaarste in Gaza in de winter en voorjaar van 2008. Met de recente afsluiting actueler dan ooit. Acteurs van Het Waterhuis reageren na afloop van The Game in de Aftermath theatraal op wat zij in de voorstelling zagen.

Contact tussen jongeren in Gaza en Nederland
Filmmaakster Tinus Kramer maakte een documentaire over de totstandkoming van het theaterstuk. Op de website www.gaza-rotterdam.nl zijn van haar hand vijf korte filmportretten van de acteurs uit Gaza te zien en binnenkort ook een korte promo van de film. Jongeren uit Gaza hebben hun e-mailadres op de site achtergelaten en hopen op reactie van jongeren die de voorstelling in Nederland gaan zien.

tdp werkt sinds 1995 in Palestina. Het maakt theater met volwassenen en treedt op voor jongeren. TDP heeft een eigen 3-jarige opleiding voor acteurs en dramadocenten opgezet. Ook de acteurs die in Nederland optreden komen van die opleiding af. Bij tdp werken inmiddels 50 mensen. De tournee van tdp is financieel mogelijk gemaakt door Cordaid, Stichting doen en Kinderpostzegels.