Gemeente Kerkrade

28.11.08: Ondertekening intentieverklaring laaggeletterdheid

Wethouder Hans Bosch heeft de intentieverklaring laaggeletterdheid met de stichting ABC afgesloten. Wethouder Hans Bosch heeft vandaag een intentieverklaring laaggeletterdheid met de stichting ABC afgesloten. In deze verklaring laat de gemeente Kerkrade onder andere weten dat zij alles zal doen wat in haar mogelijkheden ligt om in het jaar 2010 het streefcijfer van 38 volwassenen (ca. 5%) uit de doelgroep analfabeten deel te laten nemen aan een alfabetiseringscursus die voldoet aan alle eisen.

Aanvalsplan laaggeletterdheid
Mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven, kunnen niet goed deelnemen aan onze maatschappij. Zij hebben bijvoorbeeld problemen met het invullen van formulieren, lezen van bijsluiters van medicijnen of het lezen van straatnamen. Kerkrade heeft ongeveer 4250 laaggeletterden van 15 jaar en ouder. De gemeente Kerkrade heeft het Nationale streefcijfer omgezet naar een Kerkraads streefcijfer. Dit betekend dat de gemeente voor de komende 2 jaar het doel heeft om minstens 38 laaggeletterden deel te laten nemen aan een analfabetiseringscursus.

De gemeente Kerkrade wil bij verschillende doelgroepen onder volwassenen de laaggeletterdheid bestrijden. Verschillende werkgevers zullen benaderd worden over de mogelijkheden van het bestrijden van laaggeletterdheid binnen hun eigen bedrijf. Ook zullen verschillende medewerkers van de gemeente Kerkrade getraind worden in het herkennen van mensen die slecht kunnen lezen of schrijven. Te denken valt aan de medewerkers van Sociale Zaken. Om de niet werkzoekende volwassen te kunnen bereiken, zijn informatiepakketten beschikbaar gesteld via het consultatiebureau en zullen de mensen in het onderwijs ook voorlichting krijgen over het herkennen van laaggeletterdheid.

Voor de doelgroep van 2 tot 12 jarige kinderen is al beleid ontwikkeld. Kinderen tussen de 2 en 6 jaar krijgen voor- en vroegschoolse educatie. En er is taalbeleid ontwikkeld voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar in het basisonderwijs.

Doelstellingen
De gemeente Kerkrade heeft een aantal doelstellingen in het aanvalsplan geformuleerd. Deze doelstellingen zijn een aanvulling op het bestaande beleid, namelijk:

* Het verhogen van het aantal trajecten Nederlands.
* Bewustwording en taboedoorbreking rondom laaggeletterdheid.
* Betrekken van maatschappelijke partners die een actieve bijdrage kunnen leveren aan de taboedoorbreking, opsporing, werving en scholing van laaggeletterden.

* Het onderhouden en bevorderen van lezen.